Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Zo leert u uw hond het commando "zit"

Het aanleren van het commando “zit” aan uw nieuwe puppy zal uw vrienden laten smelten, zo schattig. Uw hond aanleren om te gaan zitten is meestal waar de hele training mee begint omdat het makkelijk aan te leren is en het een mooie basis is voor andere commando’s.


Teaching a dog to sit
Een hond wordt aangeleerd om te gaan zitten

Honden observeren nauwkeurig en zijn bijzonder gevoelig voor klanken en lichaamstaal. Vergeet niet uw hond meteen nadat hij een commando juist heeft uitgevoerd te belonen met een kleine snack en lovende woorden. Door hem elke keer te belonen zal uw hond snel leren. Verminder het aantal keren dat u hem beloont geleidelijk, maar stop nooit volledig omdat hij zijn goede gedrag anders misschien weer zal vergeten.

  1. Ga voor uw hond staan, kijk naar hem en geef het commando “zit”. U zult uw hond misschien in de gewenste positie moeten brengen met behulp van een snack.
  2. Houd met een hand een snack een aantal centimeter van de neus van uw hond. Beweeg de snack langzaam naar de achterkant van zijn kop (tussen zijn oren door). Wanneer u de snack te ver bij zijn neus vandaan houdt zal hij misschien springen. Als hij de geur van de snack volgt met zijn neus, zal hij gedwongen zijn om te gaan zitten.
  3. Beloon hem zodra hij gaat zitten met de snack en spreek hem enthousiast toe.
  4. Wanneer u uw hond deze handeling heeft aangeleerd, stop dan met het gebruik van een snack om zijn kop naar achteren te leiden, gebruik gewoon een lege hand. Houd in de andere hand een beloning vast en houd deze hand achter uw rug, zodat u deze aan uw hond kunt geven om hem te belonen wanneer hij gaat zitten.
  5. Wanneer uw hond eraan gewend is om een lege hand te volgen, geef hem dan steeds minder leiding. Houd uw hand verder bij zijn neus vandaan en houd uw hand in dezelfde positie. Als uw hond niet meteen gaat zitten heeft hij misschien nog een beetje begeleiding nodig.
  6. Herhaal deze stap totdat uw hond gaat zitten en op het commando “zit” reageert zonder dat u uw hand daarvoor nog hoeft te bewegen. Vervang elke handbeweging met het correcte handsignaal wanneer u de voorkeur geeft aan een handcommando in plaats van een stemcommando. Houd uw hand voor uw hond met uw handpalm naar hem gericht. Maak dit handgebaar wanneer uw het commando “zit” uitspreekt en uw hond zal snel leren op alleen het handsignaal te reageren. Vergeet niet uw hond elke keer met een snack en woorden te belonen totdat hij het commando zonder aarzelen kan uitvoeren. Geef hem dan zo nu en dan nog een beloning.

A Dalmatian that has been taught to sit on command
Een Dalmatiër die heeft geleerd te luisteren naar het commando “zit”

Nu uw hond naar dit commando luistert, kunt u de beloning ergens neerleggen waar hij het kan zien. Leg het bijvoorbeeld op de grond of op tafel.


A Dalmatian that has been taught to sit on command
Een hond het commando “zit” aanleren

Zo leert u uw hond te wachten op zijn beloning en voorkomt u dat hij afhankelijk wordt van een beloning voor het uitvoeren van een commando. Sta hem niet toe de snack te pakken van de plaats waar u het heeft neergelegd, maar pak het op en geef het aan hem als hij eenmaal is gaan zitten.Reacties

Er zijn nog geen reacties