Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Ow hond leren zwemmen

Wanneer u naar een populaire zwemplek voor honden gaat zult u vele blije honden van het water zien genieten. Veel hondenrassen zijn dol op water en zijn dan ook uitstekende zwemmers. Toch zijn niet alle hondenrassen zelfverzekerde zwemmers. Maar wanneer u uw hond zo ver krijgt om te zwemmen, zal dit hem een hoop extra beweging geven. Er wordt wel gezegd dat vijf minuten zwemmen voor honden gelijk staat aan een wandeling van 8 kilometer. Probeer echter niet uw buldog te laten zwemmen. Zijn korte pootjes kunnen hem niet boven water houden en hij zal als onderzeeër geen lang leven hebben.


Two Black Labradors both retrieving the same frizbee whilst swimming
Twee zwarte labradors apporteren al zwemmend samen een frizbee

Als u het idee heeft dat de conditie van uw hond niet al te best is en hij overgewicht aan het ontwikkelen is, dan is het een goed idee om hem te leren zwemmen. Het is een efficiënte manier om de kracht en wendbaarheid van uw hond te vergroten en tegelijk zijn vetmassa af te laten nemen. Neem altijd een handdoek mee om uw hond achteraf mee te drogen. Ook kan het verstandig zijn om uw hond na zijn zwemsessie af te spoelen met leidingwater om eventuele algen en chemicaliën uit zijn vacht te verwijderen.


A Husky swimming in a nice clean swimming pool
Een husky in een schoon zwembad

Waar kan ik mijn hond het beste leren zwemmen?

Het belangrijkste is dat het water schoon is. Water in bijvoorbeeld kanalen en meren kan besmettelijke ziektes bevatten zoals leptospirose, dus wees er zeker van dat de plek die u uitzoekt schoon is. Als u een plek kent waar honden regelmatig zwemmen dan is dit waarschijnlijk een geschikte plaats om uw hond te leren zwemmen.


Throwing a tennis ball for a dog to encourage him to swim further
Door een tennisbal te gooien kunt u uw hond aanmoedigen om verder te zwemmen

Wanneer u de keuze heeft gemaakt dat u uw hond wilt leren zwemmen, kan het idee van het stinkende slootwater in combinatie met uw tapijt u misschien afschrikken. Gelukkig bestaat er een optie zonder modder. Er bestaan speciale hondenzwembaden waar u uw hond kunt leren zwemmen. Aan deze zwemlessen hangt een prijskaartje maar heeft het voordeel dat uw hond achteraf niet modderig zal zijn en naar sloot ruikt. Uw hond kan met drijfhulpmiddelen zelfvertrouwen opbouwen. Door met zijn favoriete speeltje te spelen maakt u het voor uw hond een aangename ervaring. Wanneer uw hond moeite heeft om te blijven drijven is er bovendien altijd een zweminstructeur in de buurt om uw hond te helpen.


Hoe leert u uw hond zwemmen

Wanneer u uw hond leert zwemmen is zelfvertrouwen het belangrijkste. Begin daarom niet te snel. Laat uw hond eraan wennen dat hij nat wordt door samen met hem aangelijnd het water in te lopen. U zult hem misschien moeten overhalen met wat snacks of zijn favoriete speeltje. Spreek uw hond met een positieve stem toe en prijs hem uitbundig. Na een paar minuten kunt u dieper water opzoeken zodat uw hond met zijn poten van de bodem komt en moet gaan zwemmen.


A Labrador learning to swim in a swimming pool
Een labrador leert zwemmen in een zwembad

Als u ziet dat uw hond zinkt kunt u zijn buik met een hand ondersteunen. Breng uw hond naar ondieper water wanneer u ziet dat hij in paniek raakt zodat hij kan kalmeren en zijn vertrouwen terugkrijgt. Probeer het daarna opnieuw. Beloon uw hond als hij uit het water komt en zijn vacht uitschudt zodat zwemmen een positieve ervaring voor hem wordt. Het zal niet lang duren voordat uw hond het heerlijk vindt om te zwemmen.Reacties

Lobke, 15 december 2018

Al mijn honden zijn dol op zwemmen! Zo dol zelfs dat ik voor de oudjes een hondenzwembad heb aangeschaft. Zo kunnen in de zomer lekker bij mij in de tuin zwemmen. En met warme temperaturen spring ik er ook gewoon in;).