Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe was en droog ik mijn kippen?

Normaal gezien is er geen reden om uw kippen te wassen, tenzij het showkippen zijn. Maar misschien wilt u uw witte kippen weer helemaal wit maken of ze gewoon een beetje extra aandacht geven. Welke reden u ook heeft om uw kippen te wassen, het is van belang dat u dit op de juiste manier doet zodat uw kippen er geen stress van ondervinden.


Three beautiful clean chickens drying off after a good wash
Drie prachtige schone kippen na een heerlijke wasbeurt

Als u het op de juiste manier aanpakt kunnen uw kippen hun wasbeurt zelfs aangenaam vinden. Lees verder om te weten te komen hoe u uw kippen kunt wassen. De beste en makkelijkste plaats hiervoor is een gootsteen.


  1. Vul de gootsteen met warm water en zet uw kip een paar minuten in het water. Haal de kip eruit en zet op een vlakke ondergrond. Met babyshampoo en een tandenborstel kunt u voorzichtig de poten schoonmaken.

  2. Zet uw kip terug in de gootsteen en gebruik een kruik om water over het lichaam van de kip te schenken. Hat kan even duren voordat de kip helemaal nat is omdat de veren waterafstotend zijn.

  3. Zeep de veren in met babyshampoo of een speciale shampoo voor pluimvee. Neem uw tijd en zorg ervoor dat de hele kip is gewassen. Wees voorzichtig wanneer u het kopje schoonmaakt en zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen van de kip komt.

  4. Spoel uw kip om de zeep te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. Dit kan een negatief effect hebben op de conditie van de veren.

  5. Til uw kip uit de gootsteen en wikkel het dier in een handdoek.

  6. Gebruik een wattenstaafje om de snavel en neusgaten schoon te maken.

  7. Dep uw kip droog.

  8. U kunt ook gebruik maken van een haardroger voor uw kippen. Als u voor deze methode kiest, zet de droger dan op de laagste warmtestand en het laagste vermogen. Blaas de veren in de groeirichting droog, beginnende bij het hoofd en haal uw vingers door de veren. Als uw kip zijn vleugels optilt heeft ze het misschien te warm. Stop dan eventjes zodat uw kip kan afkoelen en ga daarna weer verder.

  9. U kunt uw kippen ook drogen door de in een doos te zetten met daarboven een warmtelamp of in de buurt van een hardvuur (maar dit kan lastig zijn wanneer u uw kippen niet heeft aangeleerd om stil te zitten. Over het algemeen is een warme ruimte voor uw de beste plaats om te drogen.

Top Tips: Laat uw kippen nooit alleen in water. Zet een nat dier nooit op een koude plaats. Als uw kip in paniek raakt stop dan met wassen en probeer opnieuw wanneer ze gekalmeerd is.Reacties

Anke, 17 oktober 2021

Mogen zijdehoenen ook gewassen worden? Mijn witte zijdehoen ziet er niet meer zo wit uit vandaar mijn vraag.


Kiyana, 25 april 2020

Hallo, Kan of mag je zijdehoenders ook wassen? Ik vraag het me af omdat hun veren heel absorberend zijn en ik zou niet graag hebben dat ze ziek worden ... En haalt de Babyshampoo de waterafstotende laag niet van de kippen? Om de hoeveel keer mag je je kip wassen? Sorry voor de vele vragen in één keer... Alvast bedankt! Kiyana