Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Voer en water voor uw kippen

Dit is de dagelijkse basisbehoefte voor uw kippen. Kippen zijn van nature erg goed in het zoeken naar voedsel en als ze een vrije uitloop hebben zullen ze graag foerageren naar insecten en groenvoer. Maar om uw kippen gezond te houden en er zeker van te zijn dat ze een heleboel eieren voor u leggen zult u ze moeten bijvoeren. Hier komt u te weten welk voer ze nodig hebben, hoeveel ze nodig hebben en wat het lievelingseten van uw kippen is.


The Omlet Feeders and Drinkers attached neatly to the Eglu Chicken Runs
De Omlet drink- en voerbakken kunnen aan de Eglu kippen ren

Wat voor voer hebben mijn kippen nodig?

Kippen hebben een gebalanceerd dieet nodig dat eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen bevat. Eiwitten zijn van belang voor kippen die in de groei zijn en voor het produceren van eieren. Een goede legger zal minder eieren leggen als haar dieet niet voldoende eiwitten bevat.

Een vrije uitloop kip vindt eiwitten in insecten zoals wormen, naaktslakken en slakken. Maar veel kippen zullen niet de mogelijkheid hebben om dagelijks voldoende van deze insecten te vinden en heeft daarom voer nodig dat alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Het geschikte voer voor uw kippen wordt bepaald door hun leeftijd:

Kippen - vanaf dat ze uit het ei zijn gekomen tot de leeftijd van 5 weken hebben kippen ‘startvoeder kruimels’ nodig. Dit bevat ongeveer 19% proteïne en is geschikt voor kuikens.

Pullet - tussen de 6 en 18 weken maken kippen een groeispurt door waarvoor ze speciaal voer nodig hebben. Dit voer wordt onder andere ‘groeikorrels’ genoemd. Dit voer bevat doorgaans 15-16% eiwitten.

Legkippen - wanneer uw kippen eieren gaan leggen hebben ze ‘legkorrels’ nodig. Dit voer bevat doorgaan 15-17% eiwitten en zorgt ervoor dat uw kippen regelmatig eieren zullen leggen.


A handfull of layers pellets for egg laying hens
Een handvol legkorrels voor kippen die eieren leggen

Top tip

Het is belangrijk om kippenvoer op een droge plek en afgeschermd voor knaagdieren te bewaren. Metalen afvalbakken zijn een goede oplossing om het voer droog te houden en te beschermen tegen knaagdieren.


Hoeveel voer hebben mijn kippen nodig?

Uw kippen dienen gedurende de dag een constante voorraad voer tot hun beschikking te hebben. Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels. U dient elke dag de voerbak te controleren en aan te vullen (haal het 'oude' voer naar boven). Het kan een goed idee zijn om twee voederbakken te hebben, één in het kippenhok en één buiten de ren van het (indien ze een vrije uitloop hebben). Dit helpt te voorkomen dat een dominante kip een minder dominante kip ervan weerhoudt voldoende te eten.


Katie Cheetham's hens love feeding and drinking from their clean Omlet Feeders
De kippen van Katie Cheetham maken voor hun voer en water graag gebruik van de Omlet voeder- en drinkbakken

Grind
Kippen moeten kleine steentjes eten om hun eten te kunnen verteren. Omdat kippen geen tanden hebben slikken ze alles wat ze besluiten op te eten in zijn geheel door. Het grit dat ze eten wordt gebruikt om het voer in hun spiermaag te vermalen. Wanneer u kippen houdt is het van belang dat u ze grit geeft omdat ze misschien zelf niet in staat zijn om genoeg grit te vinden.


A close up of some seashell grit used for chicken feed
Een close-up van grit voor kippenvoer bestaande uit stukjes schelp

Grit met oesters is nog beter omdat deze schepen uw kippen ook voorzien in calcium dat ze nodig hebben om eieren met sterke schalen te leggen. U kunt een handvol grit aan hun voer toevoegen of het grit in een aparte voederbak aanbieden zoals de voederbak voor grit.


Graan
Kippen zijn dol op graan en zullen eraan komen rennen als ze horen dat u het voor ze tevoorschijn haalt. Met graan kunt u uw kippen tam maken. Onthoud wel dat gemengd graan een hoog vetgehalte heeft en daarom alleen als lekkernij moet worden gevoerd. Kippen met overgewicht leggen namelijk niet veel eieren. Een handjevol graan per kip strooien is ruim voldoende.


Restjes en groenvoer
Kippen eten zo’n beetje alles wat u ze geeft (binnen het redelijke natuurlijk). Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan. Het is goed om ze wat lekkers te geven maar zorg er wel voor dat u ze er niet teveel van voert omdat ze dan geen zin meer hebben in hun legkorrels.


Voederbakken

Er zijn een aantal verschillende soorten voerbakken voor kippen op de markt. Het belangrijkste is dat het het kippenvoer droog houdt. Omlet heeft een zorgvuldig geselecteerd aanbod voederbakken die u hier kunt bekijken.


The Omlet Feeder and Drinkers attach to the Eglu Runs which keeps them dry and clean
De voeder- en drinkbakken van Omlet kunnen worden bevestigd aan de Eglu rennen zodat ze droog en schoon blijven

De Eglu Grub (voederbak) heeft een inhoud groot genoeg om twee kippen tot wel vier dagen van eten te voorzien. Hoewel de meeste voerbakken het voer zullen beschermen tegen regen is het toch verstandig om de voerbak ergens te plaatsen waar ook uw kippen het voer kunnen bereiken wanneer ze schuilen voor slecht weer.


Water

Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is. Ook wanneer het koud is moet u het water ook vaker controleren om te zien of het niet bevroren is. De Eglu Glug houdt het water voor uw kippen schoon.


A Gingernut Ranger drinking water from the Omlet feeder that's attached to the Eglu Classic Run
Een gingernut ranger drinkt water uit de Omlet drinkbak die bevestigd is aan de ren van de Eglu Classic

Net als voor het voer geldt ook voor water dat het een goed idee kan zijn om een tweede waterbron te hebben: één in de kippenren en één erbuiten (als uw kippen een vrije uitloop hebben).Reacties:

Surkijn, 7 juni 2020

Hallo heb de kippen deur van omlet in het grijs en ben heel kontent ze werkt zoals het hoord