Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Nieuwe kippen aan de toom toevoegen

Wanneer u een tijdje kippen houdt denkt u er misschien over na om meer kippen aan de toom toe te voegen. Een bestaande kippentoom uitbreiden kan lastig zijn en zowel u als uw kippen stress bezorgen. Het is niet onmogelijk maar uw kippen hebben een gevestigde pikorde en door nieuwe kippen te introduceren verstoort u de hiërarchie. Helaas zorgt dit voor lelijk gedrag. Uw schatteboutjes kunnen veranderen in terrorkippen. U kunt dit helaas niet voorkomen maar wees gerust, het is tijdelijk.


Helen Goodson's hens being introduced to their new Orpington hen friends
De kippen van Helen Goodson maken kennis met hun nieuwe orpington kippenvrienden

Vijf tips om nieuwe kippen aan uw toom toe te voegen:


  1. Geef uw kippen eerst de gelegenheid de nieuwkomers te zien - In het beste geval heeft u een extra kippenhok met ren waarin u de nieuwe kippen gescheiden van uw andere kippen kunt houden en ze elkaar alleen kunnen zien. Houd de kippen een week gescheiden zodat ze aan de aanwezigheid van de nieuwe kippen kunnen wennen. Voeg de kippen na een week bij de toom. Als u dit niet kunt doen, sla deze stap dan over en ga meteen naar stap 2.

  2. Voeg uw nieuwe kippen bij de toom - Het beste tijdstip om dit te doen is wanneer uw kippen op stok zijn gegaan. Zet de nieuwe kippen gewoon bij uw kippen in het hok. Laat uw kippen 's ochtends uit hun hok en houd een oogje in het zeil. Er zal wat gepikt en gevochten worden om de pikorde opnieuw te bepalen maar dit zou na ongeveer een week bedaard moeten zijn.

  3. Geef voldoende afleiding en ruimte - U kunt het hele proces voor uw kippen minder stressvol maken door uw kippen vrij rond te laten scharrelen zodat de nieuwelingen een aanval kunnen ontvluchten. Geef uw kippen ook voldoende afleiding. Dit kunt u doen door lekkernijen op te hangen of iets rekkers in de ren te strooien. Dit zorgt er hopelijk voor dat uw kippen de nieuwe kippen niet pikken en pesten.

  4. Zorg voor extra voer en water - Door een extra voer- en drinkbak te plaatsen voorkomt u dat uw kippen de nieuwelingen ervan weerhouden te eten.

  5. Grijp in indien noodzakelijk - Het kan voorkomen dat de aanvallen op uw nieuwe kippen zeer gemeen zijn. Als u ziet dat een kip gepest wordt tot op een punt dat ze bloedt dan zult u moeten ingrijpen om de aanvallen te laten stoppen. Haal eerst de kippen tijdens een gevecht uit elkaar. U zult dit misschien meermaals moeten doen voordat de aanvallen stoppen. Als de aanvallende kip volhardt en schade aanricht dan moet u haar verwijderen en voor een aantal dagen van de groep scheiden. U zult zien dat wanneer ze weer bij de toom wordt gevoegd ze de nieuwe kippen niet meer zo vaak zal aanvallen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties