Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw kippenhok schoonhouden

Een wekelijks taak voor iedereen die kippen houdt is het schoonmaken van het kippenhok. Net zoals we ons eigen huis elke week schoonmaken zullen ook kippen een schoon hok, waar ze slapen en eieren leggen, waarderen. Het is voor de gezondheid van uw kippen van belang dat u hun hok schoonhoudt. Wanneer mest zich ophoopt ontstaat er teveel ammoniak en dit kan schadelijk zijn voor de luchtwegen en ogen van uw kippen.


The Eglus just need a good scrub and a wash down to keep them squeeky clean
Omdat de Eglus makkelijk kunnen worden schoongemaakt blijven ze er prachtig uitzien

Eens per week moet u alle mest verwijderen en het nestmateriaal vervangen. Soms heeft het kippenhok een grondiger schoonmaakbeurt nodig om al het vuil te verwijderen. Onze Eglus zijn makkelijk te reinigen en kunnen met een tuinslang of hogedrukspijt worden schoongespoeld. Zorg er wel voor dat het hok droog is voordat u het nieuwe nestmateriaal erin legt. U kunt wat bloedluispoeder of diatomeeënaarde in het hok strooien om parasieten uit het kippenhok te weren.

Top Tip: Wanneer u het nestmateriaal heeft vervangen kunt u een beetje BioDri in het kippenhok strooien. Dit zorgt ervoor dat het nestmateriaal langer hygiënisch blijft en langer meegaat, het helpt de groei van bacteriën tegen te gaan en reduceert ammoniak in de mest. Het is onschadelijk voor uw kippen en is milieuvriendelijk.


Bekijk hier hoe snel en makkelijk het is om een Eglu Cube kippenhok schoon te maken!

Soorten nestvulling en bodembedekking

U kunt gebruik maken van verschillende soorten nestvulling en bodembedekking. De beste soorten zijn degene die stofvrij zijn en absorberend. De bodembedekking kan afhankelijk zijn van uw persoonlijke voorkeur en budget. Zolang het veilig voor uw kippen is, is de keuze aan u. Omlet biedt alle soorten bodembedekking en nestvulling aan die hieronder zijn weergegeven, klik hier om de bodembedekking voor uw kippenhok te kiezen.


  • Stro - Dit is de meest gebruikte bodembedekking voor nestkasten. Stro kan als bodembedekking worden gebruikt maar het absorbeert niet goed en kan snel vochtig worden waardoor het vaker moet worden vervangen.

  • Zaagsel - Dit is een goede, populaire en relatief goedkope bodembedekking. Het absorbeert goed waardoor uw kippenhok fris blijft ruiken. Zorg ervoor dat het zaagsel stofvrij is gemaakt. Indien dit niet zo is dit zorgen voor irritatie van de luchtwegen van uw kippen. Ook is van belang dat het zaagsel gemaakt is van zacht hout zoals dennenhout.

  • Kartonsnippers - Kartonsnippers zijn absorberend en makkelijk te verwijderen wanneer u het hok schoonmaakt. Het is stofvrij en composteerbaar.

  • Aubiose - Gemaakt van natuurlijke hennep en stofvrij. Het is zeer absorberend en composteerbaar. Deze bodembedekking wordt steeds populairder onder pluimveehouders omdat het tevens vlieg-werende eigenschappen heeft.

  • Easichick - Deze bodembedekking is gemaakt van gerecycled hout en is speciaal ontwikkeld voor vogels. Het is zeer absorberend en waait niet weg.

Eens per jaar dient u uw kippenhok een grondige schoonmaakbeurt te geven. U kunt dit het beste doen tegen het einde van de zomer wanneer het weer nog goed is. Hiervoor kiest u het beste een zonnige dag zodat het hok sneller droog is en Uv-stralen bacteriën doden.


It's easy to replace your chickens' bedding and they'll really appreaciate it
Vervangen van het nestmateriaal is eenvoudig en uw kippen zullen het bijzonder waarderen

Wanneer u uw kippenhok zijn jaarlijkse grondige schoonmaakbeurt geeft kunt u de Eglu’s volledig uit elkaar halen en alle losse onderdelen uit het hok halen. Een hogedrukspuit, waarmee u alle hoeken en naden van het hok kunt bereiken, is een uitstekende manier om het hok te reinigen. Reinig het hok grondig. Wanneer u geen hogedrukspuit heeft kunt u een reinigingsmiddel gebruiken en het hok afspoelen met water. Laat na de schoonmaak het hok goed drogen, hoe langer des te beter.Reacties

Er zijn nog geen reacties