Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe maak ik mijn kippen tam?

Geef uw kippen een paar smakelijke wormen wanneer u in de tuin bent en geef ze regelmatig aandacht wanneer ze jong zijn en u zult versteld staan hoe tam ze kunnen worden. Het is geen uitzondering dat kippen uit uw hand eten en eens een kijkje komen nemen bij de achterdeur om te zien of er binnen misschien iets interessants te beleven is. Alles wat u moet doen om uw kippen handtam te maken is ze op jonge leeftijd hieraan laten wennen. Als u kinderen heeft betrek ze er dan bij, laat uw kippen het voer uit uw hand eten en pak ze op.


A young boy holding his beautiful, tame chicken
Een jongen houdt een hen vast, en zij vindt dat helemaal geen probleem

Pak uw kippen op wanneer ze jong zijn

Als u tamme kippen wilt hebben kunt u het beste jonge kippen van een paar weken oud kopen. Door ze regelmatig op te pakken en aandacht te geven wanneer ze jong zijn zullen ze tam worden en misschien in ruil voor een lekkernij zelfs bij u op schoot komen zitten.

Als u van plan bent kippen die een beetje ouder zijn van een fokker te kopen, vraag dan of ze eraan gewend zijn om opgepakt te worden. Sommige fokker zorgen ervoor dat kippen hieraan vanaf jonge leeftijd wennen.


Wat is het tamste kippenras?

Als u op zoek bent naar een ras dat over het algemeen makkelijker handtam kan worden gemaakt, kies dan voor een zijdehoen of een sierkriel zoals de japanse kriel. Ook de orpington is heel geschikt. Ze hebben een leuk karakter en leggen prachtige bruine eieren. De kuikens van een orpington springen graag op schoot en genieten van contact met mensen.


An Orpington chicken with beautiful pale ginger feathers
Een orpington kip met prachtige lichtbruine veren

Waarom zijn mijn kippen niet tam?

Wanneer uw kippen niet tam zijn dan komt dit waarschijnlijk doordat ze als kuiken niet voldoende met mensen in contact zijn geweest. Ze moeten geleerd hebben dat u ze veilig en gezond wilt houden. Als uw kippen dit niet van jongs af aan hebben meegekregen en weinig contact met mensen hebben gehad is het mogelijk dat ze het nooit zullen waarderen wanneer u ze oppakt of aait.

Toch kunt u altijd proberen om uw kippen alsnog handtam te maken door ze bijvoorbeeld voer aan te bieden uit uw hand. Soms kunt u na verloop van tijd het vertrouwen van uw kippen winnen maar dit zal veel tijd en doorzettingsvermogen kosten.Reacties

Er zijn nog geen reacties