Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe knip ik de nagels en snavel van mijn kip?

Als u uw kippen buiten houdt en ze voldoende ruimte hebben om te pikken en rond te scharrelen is het onwaarschijnlijk dat u ooit hun snavels of nagels zult moeten knippen. Toch kan het voorkomen dat snavels en nagels te lang worden en de kippen hier hinder van ondervinden.


A beautiful little Chocolate Orpington Bantam searching for some tasty treats in the grass
Een prachtige chocoladekleurige orpington kriel op zoek naar iets lekkers in het gras

Belangrijk

Laat duidelijk zijn dat we hier niet spreken over het verwijderen van de snavel. Dit is een wrede praktijk waarbij de snavel van de kip zo kort wordt geknipt en de kip niet meer in staat is goed te pikken. We hebben het hier over het knippen van de snavel in het voordeel van de kip. Zoals gezegd is het onwaarschijnlijk dat u dit ooit hoeft te doen. Maar als u vaststelt dat het bovenste deel van de snavel aanzienlijk langer is dan de onderkant, dan is het nodig om de bovenkant van de snavel te knippen.


Hoe knip ik een kippensnavel?

  1. Wikkel uw kip in een handdoek. Dit houdt de kip rustig en voorkomt dat hij met zijn vleugels kan slaan.

  2. Houd het hoofd van de kip vast. Zorg ervoor dat u het hoofd goed vasthoudt om een plotselinge beweging te voorkomen.

  3. Gebruik een nagelklipper. Een nagelklipper voor honden is het meest geschikt maar elke scherpe klipper kan de klus klaren. Knip een deel van de bovenkant van de snavel waarna de bovenkant van de snavel nog net over de onderkant van de snavel valt.

  4. Gebruik een vijl om scherpe randjes te verwijderen.

Tips: Zorg ervoor dat u nooit het deel van de snavel knipt waarin bloedvaten lopen. Dit deel is doorgaans makkelijk te herkennen omdat het donkerder is. Het knippen van de snavel gaan makkelijker en sneller wanneer u dit samen met iemand doet die de kip goed kan vasthouden terwijl u knipt.


Hoe knip ik de nagels van mijn kip?

U zult waarschijnlijk de nagels van uw kippen niet hoeven knippen omdat ze vanzelf slijten wanneer uw kippen rondscharrelen in uw tuin. Maar wanneer u ziet dat de nagels gaan krullen zult u ze moeten knippen.

  1. Wikkel uw kip in een handdoek zodat hij rustig blijft en niet met zijn vleugels kan slaan. Als u dit samen met iemand doet kan een persoon de kip ondersteboven leggen en op zijn schoot houden. Houd de poten stevig vast. Laat uw kip eerst tot rust komen in deze positie voordat u begint met het knippen van de nagels.

  2. Wanneer uw kip ontspannen is en niet beweegt kunt u het vuil van de poten vegen om het trimmen te vergemakkelijken.

  3. De persoon die het knippen voor zijn rekening neemt houdt de teen van de kip tussen duim en wijsvinger en knipt met de andere hand ongeveer een halve centimeter van de nagel.

Tips: Het is beter om te weinig dan teveel van de nagel te knippen om te voorkomen dat u bloedvaten raakt.Reacties

Christiane, 6 augustus 2022

MIjn klein broeds Javahoentje dat ik apart in een kooi had gezet met haar eitjes kreeg nogal lange nagels en een langere bovensnavel. Vanmorgen in handdoekje gerold en nageltjes en snaveltje wat ingekort. Nu op internet gezocht of ik dat wel goed had gedaan en volgens dit artikel heb ik alles perfect gedaan. Een hele geruststelling!


Olivierre, 5 februari 2020

Ik ben geen expert, maar de volgende zin geeft mij deels rillingen: "Als u dit samen met iemand doet kan een persoon de kip ondersteboven leggen en op zijn schoot houden", wegens ik ooit gelezen had (op reddit r/chickens) dat het zeer gevaarlijk is om een kip ondersteboven/ echt op zijn kant te leggen, wegens dit "effect op de longen had?" en "dat kippen hieraan kunnen sterven". Ik zou eerder met de handdoek werken. (Als u toch beslist om het ondersteboven te doen, gelieve het dan eerst te checken of het werkelijk veilig is.)