Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe verzorgt u de vacht van uw hond

Met deze gids met handige tips over hoe u de vacht van uw hond in tiptop conditie kunt houden wordt u de persoonlijke schoonheidsspecialist van uw hond.

Sommige vachttypes hebben meer verzorging nodig dan andere. Honden met een lange vacht moeten dagelijks worden gekamd, terwijl dat voor honden met kort haar maar eens per twee weken nodig is, maar dan bijvoorbeeld wel elke drie of vier maanden moeten worden getrimd. Zorg voor de juiste benodigdheden om de vacht van uw hond te verzorgen om het voor hem een zo aangenaam mogelijke ervaring te maken.


A Borzoi with a clean and well groomed long coat
Een borzoi met een schone en goed verzorgde

 1. De verzorging van een hond met een kortharige, gladde vacht
 2. De verzorging van een hond met een halflangharige vacht
 3. De verzorging van een hond met een langharige vacht
 4. De verzorging van een hond met een ondervacht
 5. De verzorging van een hond met zijdehaar
 6. De verzorging van een hond met een viltvacht
 7. De verzorging van een hond met krulhaar
 8. De verzorging van een hond met een ruwharige vacht
 9. De verzorging van de huid van een naakthond
 10. De verzorging van een hond met klitten in zijn vacht
 11. De verzorging van de poten van een hond
 12. Hoe knipt u de nagels van een hond
 13. Het trimmen van het haar op de poten van een hond

Het is belangrijk dat u uw hond er al op jonge leeftijd aan laat wennen dat hij gekamd wordt en dat u dit een aangename ervaring voor hem maakt door hem te belonen met snacks en hem met woorden duidelijk te maken dat hij braaf is. Het is voor u en uw hond beter om dagelijks wat tijd te besteden aan het verzorgen van zijn vacht om zo te voorkomen dat het een negatieve ervaring wordt, omdat u klitten en knopen moet verwijderen.

Het is goed om een vaste routine te hebben wanneer u de vacht van uw hond verzorgt. Zorg ervoor dat u uw hond altijd op dezelfde manier kamt zodat hij niet gestrest raakt door een nieuwe ervaring. Het kan een goed idee zijn om de vacht van uw hond na een lange wandeling te verzorgen omdat hij dan wat moe is en hopelijk rustiger.


A Yorkshire Terrier puppy being groomed with a brush
Een Yorkshire terriër puppy die wordt gekamd

De verzorging van een hond met een kortharige, gladde vacht

De vacht van kortharige honden is makkelijk te verzorgen en ziet er fantastisch uit. Door het korte haar van bijvoorbeeld een greyhound of vizla kunt u goed zien hoe krachtig en atletisch deze honden zijn.


A Greyhound with a beautiful short smooth coat
Een greyhound met een mooie korte, gladde vacht

Een kamsessie eens per week zou voldoende moeten zijn om een kortharige hondenvacht te onderhouden. Alles wat u hoeft te doen is tegen de haargroeirichting in borstelen om losse haren in de vacht te verwijderen. Borstel vervolgens met de haarrichting mee om de bovenste losse haren te verwijderen. Deze routine masseert en stimuleert de huid van uw hond en draagt bij aan een gezonde, glanzende vacht. Voor een kortharige vacht kunt u gebruik maken van een bristle borstel of een rubberen vachtverzorgingshandschoen.


A Vizsla with a beautiful red short coat
Een vizsla met een prachtige rode korte vacht

Populaire kortharige honden zijn onder andere de greyhound, de vizla, de American foxhound, de Engelse foxhound, de Bostonterriër, de bulterriër en de Engelse buldog.


De verzorging van een hond met een halflangharige vacht

Net als de vacht van kortharige honden is ook een halflangharige hondenvacht makkelijk te verzorgen. Honden als de Siberische husky en de cavalier king Charles-spaniël hebben zelfs een vacht die mooier kan zijn dan die van langharige honden.


A Cavalier King Charles Spaniel with a medium length coat
Een cavalier king Charles-spaniël met een halflange vacht.

Honden met een halflangharige vacht moeten eens per week worden gekamd. Doorgaans wordt de vacht niet erg vies en zal niet snel klitten. Begin met een pennenborstel of een slicker borstel om vuil en knopen te verwijderen. Vervolgens kunt u een bristle borstel gebruiken om dood haar te verwijderen en de vacht te laten glanzen.


A Border Collie with a beautiful black and white medium length coat
Een border collie met een prachtige zwarte en halflange vacht

Populaire hondenrassen met een halflangharige vacht zijn onder andere de border collie, de Bretoense spaniël, de cavalier king Charles-spaniël, de Duitse herder, de golden retriever, de Welsh pembroke corgi, de Pyrenese berghond, de Sint-bernard en de Siberische husky.


De verzorging van een hond met een langharige vacht

Als u ooit een shih tzu of Havanezer met een goed verzorgde vacht heeft gezien dan weet u hoe prachtig ze zijn. Hieronder doorlopen we de stappen om de langharige vacht van uw hond in topconditie te houden.


An Afghan Hound with a incredible long coat
Een Afghaanse windhond met een waanzinnig lange vacht

Om te voorkomen dat een hond met een lange vacht knopen en klitten krijgt moet hij dagelijks worden gekamd. Honden die veel worden uitgelaten hebben meer kans op knopen in hun vacht doordat er tijdens het wandelen vuil in blijft hangen. Hondenrassen zoals de Afghaanse windhond hebben zeer dunne, zijdeachtige, lange haren die heel snel in de knoop raken. Alleen verzorging door een professionele hondentrimmer is dus niet voldoende om de vacht van uw hond in topconditie te houden.


A lovely little Shih Tzu with a wonderful Long Coat
Een mooie kleine shih tzu met een prachtige lange vacht

Wanneer uw hond klitten in zijn vacht heeft moeten deze verwijderd worden. Gebruik uw vingers om klitten te ontwarren en maak alleen gebruik van een pennenborstel of een slicker borstel wanneer u de knopen en het vuil niet met uw vingers uit de vacht kunt krijgen. Houd bij het uitkammen van knopen het haar vlak voor de huid vast om te voorkomen dat u aan het haar trekt en uw hond bezeert. Wanneer u de rug van uw hond kamt, til dan de bovenste laag haar op om eerst het haar daaronder uit te kammen. Werk altijd van de aanzet naar de haarpunten toe. Werk systematisch van de kop naar de staart toe aan de ene kant, en van de staart naar de kop aan de andere kant. De vacht op de poten van uw hond heeft extra aandacht nodig. Kam de poten zorgvuldig om alle knopen en vuil te verwijderen en trim verdwaalde haren. Beëindig de kambeurt door met een kam de haren op de kop van uw hond te kammen. Wees voorzichtig en prik uw hond niet in zijn ogen. Houd bij het kammen van de oren van uw hond met uw vrije hand zijn oor vast.


A beautiful little Havanese puppy with a well maintained coat
Een mooie kleine Havanezer puppy met een goed onderhouden vacht

Populaire langharige hondenrassen zijn onder andere de Shih Tzu, the Havanezer, de Afghaanse windhond, de bearded collie, de Yorkshire terriër en de Berner sennenhond.


De verzorging van een hond met een ondervacht

Het is heel bijzonder dat sommige honden een vacht hebben ontwikkeld die ze warm houdt in de winter en koel in de zomer. De vacht van deze honden is bestand tegen alle weersomstandigheden, zoals die van de Siberische husky in het Noordpoolgebied tot de Australische herder die op de hete, droge velden in Australië werkt.


A Chocolate Labrador with a thick double coat
Een chocolade labrador met een ondervacht

Honden met een ondervacht verharen continu, maar nog meer in de lente, wanneer ze zich voorbereiden op de zomer, en opnieuw in de herfst, wanneer ze zich voorbereiden op de winter. Deze losse haren moeten verwijderd worden om te voorkomen dat de vacht gaat vervilten en er grote klitten ontstaan. Honden met een ondervacht moeten tweemaal per week worden gekamd, en wanneer ze in de rui zijn moeten ze zelfs vaker.


An Australian Shepherd Dog with a thick double coat
Een Australische herder met een dikke ondervacht

Haal eerst met een slicker borstel de knopen en vuil uit de vacht. Gebruik dan een Furminator borstel tegen verharen, begin bij de haaraanzet en borstel naar buiten toe om de losse haren uit de ondervacht te verwijderen. Maak vervolgens gebruik van een kam met ver uit elkaar staande tanden. Zorg er wederom voor dat u tot de aanzet van de haren raakt en kam met de haargroei mee. U moet nu in staat zijn de vacht te doorkammen zonder nog klitten tegen te komen.


An Alaskan Malamute with a wonderful thick double coat
Een Alaska-malamute met een prachtige dikke vacht en ondervacht

Populaire hondenrassen met een ondervacht zijn onder andere de Alaska-malamute, de chowchow, de Finse spits, de keeshond, de labrador retriever, de Noorse elandhond, de samojeed en de Siberische husky.


De verzorging van een hond met zijdehaar

Of het nu de Paris Hilton look van de Afghaanse windhond is, of het golvende roodbruine haar van de Ierse setter, het staat buiten kijf dat honden met zijdehaar een glamoureuze kant hebben. Door het zijdehaar van uw hond goed te onderhouden zal zijn vacht prachtig glanzen en enorm zacht zijn (en het onderwerp van gesprek).


A Silky Terrier with a beautifully groomed Silky Coat
Een Australische silkyterriër met prachtig onderhouden zijdehaar

Honden met zijdehaar hebben geen beschermende ondervacht waardoor hun vacht veel verzorging nodig heeft. Lange zijdeharen raken snel in de knoop en het dan ook van belang de vacht dagelijks te verzorgen. Gebruik een pennenborstel of een slicker borstel om voorzichtig knopen uit de vacht te verwijderen. Gebruik daarna een bristle borstel om de vacht in model te brengen. Dit draagt ook bij aan de natuurlijke glans van de vacht. Haal tenslotte een kam door hun vacht en trim de oneven uiteinden. Door de zijdevacht van uw hond door een professional te laten trimmen is het makkelijker deze vervolgens zelf bij te houden.


A beautiful Red Irish Setter with a long silky coat
Een prachtige Ierse setter met een lange zijdevacht

Populaire hondenrassen met een zijdevacht zijn onder andere de Afghaanse windhond, de cavalier king Charles-spaniël, de Engelse cocker spaniël, de Engelse springerspaniël, de Ierse setter, de Australische silkyterriër en de Yorkshire terriër.


De verzorging van een hond met een viltvacht

Een puli of komondor met een volle viltvacht is een ware eye-catcher. Deze honden zien eruit als grote dweilen en hun bijzondere vacht heeft een speciale verzorging nodig.


A Hungarian Puli with a long black corded coat
Een Hongaarse puli met een lange viltvacht

Honden met een viltvacht hebben veel verzorging nodig, maar dit is geen lastige klus. Zodra de dreads zich ontwikkelen, kam de vacht zodat uw hond eraan went dat hij wordt gekamd. Gebruik uw handen om klitten en knopen te verwijderen en masseer voorzichtig de huid. Koorden die samenklitten moeten zorgvuldig uit elkaar worden gehaald, het kan nodig zijn dat u hier een schaar bij nodig heeft. Zorg ervoor dat u al het vuil dat niet in de vacht thuishoort zoals takjes en blaadjes uit de vacht verwijdert. Om dit probleem zo veel mogelijk te beperken kunt u uw hond van kleding voorzien wanneer u hem mee naar buiten neemt voor een avontuurlijke wandeling. De oren, poten en staart hebben het meeste aandacht nodig, omdat hier de kans bestaat dat zich een grote mat ontwikkelt. Wanneer een viltvacht op de correcte manier wordt verzorgd kan deze bijzonder aantrekkelijk zijn voor shows.


A Hungarian Puli with an amazing long corded coat
Een Hongaarse puli met een prachtige lange viltvacht

Hondenrassen met een viltvacht zijn onder andere de puli en de komondor, en soms de Havanezer en de poedel voor shows.


De verzorging van een hond met krulhaar

Honden met krulhaar komen voor in alle soorten en maten. Van de toy poedel tot de curly coated retriever… u kunt er zeker van zijn dat uw hond met krulvacht een eye-catcher is en een ware publiekslieveling.


A black Curly Coated Retriever showing off its wonderful thick curly coat
Een zwarte curly coated retriever die zijn mooie dikke krullende vacht showt

Honden met krulhaar hebben haar in plaats van een vacht. Dit groeit snel en kan onhandelbaar worden! Door uw hond regelmatig te laten knippen houdt u de krulvacht in bedwang, net als door deze regelmatig te wassen, borstelen en te trimmen met een schaar. Om de vachtverzorging makkelijker te maken kunt u de vacht vrij kort knippen. Maar met een dergelijke veeleisende vacht is het aan te raden om te investeren in een professionele trimmer omdat u anders wel eens zou kunnen eindigen met een hond die er een beetje vreemd uitziet. Doorgaans is het voldoende om een hond met een krulvacht tweemaal per week te kammen om matten en knopen te voorkomen.

Maak gebruik van een pennenborstel om klitten uit te borstelen. Werk van het hoofd naar de borst en dan van de voorpoten naar het lichaam en eindig met de achterhand en poten.


A Water Spaniel with a beautiful curly coat
Een water spaniël met prachtig krulhaar

Hondenrassen met krulhaar zijn onder andere de Amerikaanse waterspaniël, de bichon frisé, de curly coated retriever, de komondor en de poedel.


De verzorging van een hond met een ruwharige vacht

Ruwharige honden hebben een vacht die er geweldig uitziet en heerlijk aanvoelt. Wanneer u naar een dwergschnauzer of draadharige foxterriër kijkt vraagt u zicht misschien af of ze zichzelf zien als wijze oude mannen met hun snor en baard. Deze dikke, borstelachtige vacht ontwikkelt zich anders dan een andere vacht en heeft dan ook een speciale verzorging nodig.


A Border Terrier with a beautiful wiry coat
Een border terriër met een prachtige ruwharige vacht

Honden met een ruwharige vacht hebben ruwe haren die door de ondervacht heen groeien. Uw hond laten trimmen en plukken door een professional en een regelmatige verzorging van de vacht is aan te bevelen omdat de vacht vrij snel vervilt en in de knoop raakt. Wanneer u ziet dat de draadharen de overhand beginnen te nemen is het aan te raden om met uw hond naar een professionele groomer te gaan om uw hond te laten plukken. Plukken kan namelijk lastig zijn en de methode is afhankelijk van het ras.


A wonderful Miniature Schnauzer with a wiry coat
Een prachtige dwergschnauzer met een ruwharige vacht

Honden met een ruwharige vacht moeten ongeveer eens per drie maanden worden geplukt door een professional en tweemaal per week te worden gekamd. Gebruik een slicker borstel en borstel met de haarrichting mee om alle knopen te verwijderen. Borstel vervolgens tegen de haarrichting in om de losse haren uit de ondervacht te verwijderen. Eindig door de vacht met de haargroei mee te kammen.

Populaire hondenrassen met een ruwharige vacht zijn onder andere de Airedaleterriër, de borderterriër, de griffon Bruxellois, de cairnterriër, de Duitse staande hond, de Ierse terriër, de Jackrussellterriër, de dwergschnauzer, de Norfolk terriër, de Welsh terriër en de draadharige foxterriër.


De verzorging van de huid van een naakthond

Ook naakthonden vinden het heerlijk om verzorgd te worden. Dan moet er natuurlijk niet gedacht worden kammen en knippen maar eerder aan in bad gaan en gemasseerd worden. U zult snel een expert worden in het pamperen van uw kale viervoeter wiens huid, die steeds aan de omgeving wordt blootgesteld, extra zorg nodig heeft.


A Mexican Hairless Dog with a beautiful bald coat
Een Mexicaanse naakthond met een prachtige kale huid

De verzorging van een naakthond is meer gericht op de huid dan op de vacht. Alle haarloze honden hebben zonnebrandcrème nodig omdat hun huid snel door de zon kan beschadigen, zeker tijdens de warmere maanden. Gebruik voor hondenrassen met haar op hun kop en poten zoals de Chinese naakthond eens per week een bristle borstel. Een volledig haarloze hond, zoals de Mexicaanse naakthond, heeft wekelijks een bad nodig om te voorkomen dat hij acne ontwikkelt. Na een bad moet een volledig haarloze hond worden ingesmeerd met een moisturiser speciaal voor honden. De oren van naakthonden moeten wekelijks worden nagekeken en mogelijk worden schoongemaakt, omdat ze gevoelig zijn voor de ophoping van vuil. Wilt u meer weten over hoe u de oren van uw hond kunt schoonmaken, klik dan hier.


A Chinese Crested with a mostly hairless coat
Een Chinese naakthond met een vrijwel haarloze huid

Populaire haarloze hondenrassen zijn onder andere de Chinese naakthond en de Mexicaanse naakthond.


De verzorging van een hond met klitten in zijn vacht

Het klit en knoop vrij houden van de vacht van uw hond is een goede manier om de band met uw huisdier te versterken. Samengeklit haar ziet er niet mooi uit en het kan ongemakkelijk aanvoelen voor uw hond en jeuk veroorzaken.


A lovely little white Maltese being groomed by its owner
Een mooie kleine witte Maltezer wordt verzorgd door zijn eigenaar

Er ontstaan vaak klitten in de vacht rond de oren, onder de hals, op de buik en rond de poten. Het verwijderen van knopen is vaak niet zo moeilijk maar het is altijd beter om het te voorkomen door de vacht van uw hond regelmatig te verzorgen. Wanneer uw hond echter erg speels is en zichzelf vuil maakt tijdens een modderige wandeling, kunt u de volgende stappen volgen om voorzichtig de klitten uit zijn vacht te verwijderen.

 1. Voordat u de knopen uit de vacht haalt kunt u eerst een ontwarringsspray gebruiken.
 2. Probeer vervolgens de samengeklitte haren voorzichtig met uw vingers te ontwarren.
 3. Als dit niet werkt kunt u een metalen kam gebruiken. Houdt het haar tijdens het kammen dicht bij de haaraanzet vast om uw hond niet te bezeren. Kam de knoop beetje bij beetje in plaats van het er in een keer uit proberen te kammen (de kam zal dan waarschijnlijk vast komen te zitten).
 4. Wanneer de knopen te weerbarstig zijn, zult u een speciale kam voor het verwijderen van knopen moeten gebruiken (klittenhark/mat breaker). Haal deze borstel door de knoop en houd het haar dicht bij de haaraanzet vast om uw hond niet te bezeren. Deze speciale kammen voor klitten hebben scherpe tanden die door de klit heen kunnen snijden. Werk van het uiteinde van de klit naar de haarwortels toe.

Indien het echt onmogelijk is om de klitten te verwijderen, is misschien de enige oplossing om ze te knippen. Het is echter beter dit door een professionele trimmer te laten doen omdat u de huid van uw hond kunt beschadigen wanneer hij onverwachts een beweging maakt.


De verzorging van de poten van een hond

U kunt de persoonlijke manicure van uw hond worden. Honden zijn gelukkig snel tevreden en nemen genoegen met goed onderhouden poten en nagels en hebben geen French manicure nodig.


A dog having his paws groomed and clipped
De poten en nagels van een hond worden verzorgd

Wanneer er vuil tussen de kussentjes van de poten van uw hond komt te zitten kan dit voor irritatie zorgen en zelfs de huid binnendringen. Het is belangrijk om de poten van uw hond te trimmen omdat u zo kunt voorkomen dat er vuil zoals graszaden en doornen vast komen te zitten.

Knip de nagels van uw hond voordat u het haar op zijn poten trimt. Als de nagels van uw hond te lang worden kunnen ze breken en dit kan erg pijnlijk zijn. Door uw hond uit te laten op een harde ondergrond (asfalt, beton) zullen zijn nagels de juiste lengte houden. Indien u merkt dat de nagels van uw hond te lang worden dient u een afspraak te maken met de dierenarts om ze te laten knippen. U kunt ook zelf de nagels van uw hond knippen. U moet uw hond hier dan op jonge leeftijd al aan laten wennen zodat hij zich op zijn gemak voelt wanneer u met zijn poten bezig bent. Zorg ervoor dat uw hond het knippen van zijn nagels als positief ervaart door hem met snacks te belonen en hem met een rustige stem toe te spreken.


Hoe knipt u de nagels van een hond

Er zijn twee soorten nagelknippers voor honden: de gewone nageltang en de guilotineschaar. Beide producten klaren de klus maar u zult zich misschien meer op uw gemak voelen met de guillotineschaar wanneer u bang bent dat uw hond een plotselinge beweging zal maken. Laat uw hond er eerst aan wennen dat u aan zijn poten komt. Laat uw hond zitten, til zijn poot op en raak voor een aantal seconden zijn tenen en nagels aan. Beloon hem onmiddellijk met iets lekkers en zet zijn poot weer op de grond. Herhaal dit een aantal keer totdat uw hond zich op zijn gemak voelt.


A dog getting its nails trimmed with a nail clipper
De nagels van een hond worden geknipt met een nageltang

Vervolgens kunt u uw hond laten wennen aan de nageltang. Begin niet meteen met het knippen van zijn nagels, maar til eerst zijn poot op en raak met de tang zijn nagels aan. Beloon uw hond met een snack zodra u zijn nagels met de nageltang aanraakt. Het beste moment om de nagels van uw hond te knippen is wanneer hij moe is. Begin bijvoorbeeld wanneer hij is gaan liggen na een wandeling.


Nail trimming a dogs paws using nail clippers
De nagels van een hond worden geknipt met een nageltang

Zorg ervoor dat u een poeder bij de hand heeft om snel het bloeden te stoppen, mocht u per ongeluk het leven in de nagel van uw hond hebben geraakt. Houd de teen van uw hond stevig vast tussen uw vingers. Maakt u gebruik van een nageltang, plaats de tang dan in de juiste hoek op zijn nagel en sluit de tang daadkrachtig om de nagel doeltreffend te knippen. Gebruikt u een guillotineschaar, houd deze dan rechtop naar het plafond gericht en breng de nagel van uw hond in. Knijp vastberaden in het handvat om de nagel op de juiste manier te knippen maar wees er zeker van dat u de guillotineschaar niet te ver over de nagel heeft geplaatst.


A dog having a good groom getting his nails clipped
Een hond wordt uitgebreid verzorgd en zijn nagels worden geknipt

Als u per ongeluk de nagel van uw hond te kort afknipt en het leven raakt, zal uw hond janken en zich terugtrekken. Het is dan belangrijk dat u niet in paniek raakt. Het leven in de nagel bevat bloedvaten en zal vrij hevig bloeden. Vaak is het bloeden echter vrij makkelijk te stoppen. Geef uw hond eerst wat lekkers om de aandacht van zijn poot af te leiden. Wanneer u hem afleidt met een snack, breng dan meteen een stollingspoeder aan op het bloedende deel - dit zou ervoor moeten zorgen dat het bloeden stopt. Ga niet verder met het knippen van zijn nagels, maar geef hem de tijd om bij te komen en probeer het na enkele dagen opnieuw.


Het trimmen van het haar op de poten van een hond

Wanneer u wilt voorkomen dat uw hond op gladde oppervlakten uitglijdt als een Bambi op het ijs, is het verstandig om de haren op de poten van uw hond te trimmen. Dit kan een lastige klus zijn wanneer uw hond zich niet op zijn gemak voelt. Laat uw hond eraan wennen dat u zijn poten aanraakt door dit regelmatig te doen. Leer hem dat het oké is om aangeraakt en onderzocht te worden zodra hij bij u in huis komt wonen. Betrek hier het hele gezin bij en zorg ervoor dat hij eraan went dat zijn hele lichaam wordt onderzocht, ook zijn bek, oren en poten.


How to groom your dogs paws
Hoe trimt u het haar op de poten van uw hond

Het beste moment om uw hond eraan te laten wennen dat u zijn poten behandelt is na een wandeling. Laat hem zitten en til zijn poot op. Onderzoek zijn tenen en nagels een aantal seconden, beloon hem met iets lekkers en zet zijn poot weer neer. U zult dit misschien een aantal keren moeten herhalen.


Trimming a dogs paws using scissors
De haren op de poot van een hond worden geknipt met een schaar

Laat uw hond, zodra hij zich op zijn gemak voelt wanneer u met zijn poten bezig bent, wennen aan de schaar. Knip eerst het haar op zijn poten gedurende enkele seconden, beloon hem dan en zet zijn poot weer neer. Herhaal dit totdat u het haar op zijn poten tot de gewenste lengte heeft geknipt. Wanneer u dit een aantal keren heeft gedaan zal uw hond u toelaten zijn hele poot in een keer te trimmen en hoeft u hem alleen maar een beloning te geven wanneer u klaar bent. Blijf uw hond echter altijd belonen omdat hij anders misschien zal gaan weigeren.Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties