Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Andalusiër

Een prachtig schilderij van een mannelijke andalusische kriel Een prachtig schilderij van een vrouwelijke andalusische kriel

Andalusiër Geschiedenis

Dit ras is ontstaan in, en heeft zijn naam te danken aan de Spaanse provincie Andalusië. Het is een van de oudste Mediterrane kippenrassen. In 1846 werd de andalusiër in Engeland geïntroduceerd en werd hier tentoongesteld op de eerste wereldtentoonstelling in 1851. Het ras heeft een blauwe kleur omdat het een hybride kruising is tussen zwarte en witte rassen. Wanneer er met twee blauwe vogels wordt gefokt, zal 50% van de kuikens blauwe veren krijgen (de overige 50% wit of zwart). Gregor Mendel gebruikte dit ras voor zijn onderzoek naar de erfelijkheid van kleuren. Om er zeker van te zijn dat de kuikens blauw zullen zijn, dient een witte haan gekruist te worden met een zwarte hen.

Oorspronkelijk werd het ras de "blauwe andalusiër" genoemd en later de "blauwe minorca". Het zijn mooie vogels, met lichte en donkerblauwe veren en een elegant en sierlijk voorkomen. De veren op de rug en het zadel zijn donkerblauw, de borstveren hebben een lichtere kleur blauw. De veren hebben een zwarte rand, de staart, die op 45° wordt gedragen, zijn net als de rugveren bijna zwart. Het gezicht en de lellen zijn rood, de oorlellen wit, de poten en tenen leigrijs. Er bestaat ook een krielversie van de andalusiër.

Andalusiër Gedrag

Andalusiërs zijn kleine, actieve vogels die vrij luidruchtig kunnen zijn. Hoewel ze stiller zijn dan de meeste Mediterrane rassen, is dit wel iets om bij stil te staan voordat u besluit het ras aan te schaffen. De hennen beginnen vroeg met het leggen van eieren, wanneer ze ongeveer 5-6 maanden oud zijn. Ze worden niet vaak broeds en gaan dus zelden op hun eieren zitten. De kuikens zijn sterk en vroeg volwassen. Deze vogels zijn heel geschikt om in de achtertuin te houden maar vliegen graag. Zorg er dus voor dat de omheining hoog genoeg is!

Andalusiërs zijn rustige vogels. Doorgaans zullen de mannetjes niet met elkaar vechten. Ze houden er echter niet van wanneer het overbevolkt is dus zorg ervoor, om problemen te voorkomen, dat ze voldoende ruimte hebben. De Andalusiër is niet erg gesteld op contact met mensen en geven de voorkeur aan een vrije uitloop omdat het goede verzamelaars zijn. Het zijn sterke vogels die de winter goed aankunnen, maar neem maatregelen wanneer de temperaturen dalen om te voorkomen dat de kam bevriest. Wanneer het verendek wordt blootgesteld aan de zon kan het verbleken en het kan daarom verstandig zijn om hun ren in de schaduw te plaatsen. Deze kippen leggen jaarlijks ongeveer 160 grote, witte eieren en blijven ook tijdens de wintermaanden eieren leggen. Een haan weegt tussen de 2,5 - 3 kg en een hen tussen de 2 - 2,5 kg.

Andalusiër Variëteiten

Blauw, zwart en wit

Gerelateerde producten

Andalusiër afbeeldingen

Andalusiër te koop

Let wel: Alle dieren die hier worden aangeboden moeten bij de verkoper zelf worden opgehaald. Ze kunnen niet worden geleverd door de verkoper of door Omlet. De verkoper zal u zijn of haar contactgegevens sturen om betaling en collectie te regelen.

Verkoop hier

Het is gratis


Sorry, er wordt momenteel geen Andalusiër te koop aangeboden

Recente beoordelingen voor Andalusiër

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.