Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hollands hoen

Hamburg kip Hamburgse haan en hen

Hollands hoen Geschiedenis


Waar het Hollands hoen is ontstaan is niet precies bekend, maar waarschijnlijk in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Driehonderd jaar geleden werd in Yorkshire de getoepte variant gefokt onder de naam 'pheasant', met witte oorlellen en een sikkelvormige tekening. In Lancashire stond de witte, zwart getoepte variant met rode oorlellen bekend onder de naam 'mooney'. Mooneys legden meer eieren en waren iets groter dan de pheasant. Al in 1702 wordt in het noorden van Engeland de zwarte pheasants vermeld. Omdat de vogels in het Verenigd Koninkrijk ook over de haven van Hamburger werden geïmporteerd, werden ze daar "Hamburgh" genoemd.

Het Hollands hoen stond bekend om zijn goede eierproductie maar wordt vandaag de dag vooral gehouden voor tentoonstellingen. Het is een sierlijke vogel met een lang, compact lichaam en brede, vlakke schouders. Ze hebben een lange, brede staart, ronde borst en grote vleugels. De snavel is kort en gebogen, de middelgrote rozekam loopt langzaam over in een lange, fijne punt. De oorlellen zijn glad, rond en plat en ook de lellen zijn rond en glad. De nek is voorzien van een vol verendek. De ongevederde poten zijn slank en hebben vier tenen.

Hollands hoen Gedrag


Het Hollands hoen is een goede legkip die vrij kleine, witte eieren legt. De krielversie van dit ras is een betere legger dan de grote variant. De actieve kuikens krijgen snel veren en worden snel volwassen. Deze kip is door zijn actieve karakter het gelukkigst als hij vrij kan rondscharrelen. Het zijn goede vliegers die vrij lange afstanden kunnen afleggen. Een geschikte omheining is dus noodzakelijk om te voorkomen dat ze zullen ontsnappen. Ze kunnen in een ren worden gehouden maar om deze levendige kippen gelukkig te houden moet deze groot genoeg zijn. Het Hollands hoen verveelt zich snel en kan dit botvieren op andere kippen, die verwondingen op kunnen lopen. Ze hebben veel ruimte nodig en vinden het heerlijk om hun eigen voedsel te zoeken. Erg lekker om te eten is deze vogel niet: zijn grijze huid is niet echt smakelijk. Hanen wegen gemiddeld 2,3 kg, hennen 1,8 kg.

Hollands hoen Variëteiten


Zwart, goud-krijtstreep, zilver-krijtstreep, goud-getoept, zilvergetoept. De verschillende kleuren vogels hebben verschillende formaten. De vogels met krijtstreep veren zijn klein en fijn gebouwd terwijl de getoepte vogels minder verfijnd zijn. De ogen van de zwaar gekleurde vogels zijn bruin-rood, de lichtere vogels hebben lichtere vos-rode ogen. De kleur van de oren is wit en zijn middelgroot en daardoor vrij opvallend. De poten zijn leigrijs.

Hollands hoen afbeeldingen

Hamburgse kip
Silver Spangled Hamburg
Silver Spangled Hamburg
Hamburgse kip komt naar buiten!
Groot met goud lovertjes
Zilverpotloden kriel
Zwarte Hamburgh kriel
Zilvergeloverde Hamburgh
Wat een mooie vogels
Silver Spangled Hen
Zilvergeschubde haan
Jong vrouwelijk Hamburg met gouden potloden
Goudkleurige Hamburgse haan
Ik ben gewoon te schattig
Citron Penciled Hamburgse hen
Young Citron Penciled Hamburgse haan
Young Citron Penciled Hamburgse haan
Goudkleurige Hamburgse hen
Mijn haan
Zilvergeschubde Hamburgse hen
Kip in kooi
Hamburg kip

Hollands hoen te koop


Let wel: Alle dieren die hier staan vermeld, kunnen alleen opgehaald worden. Ze kunnen niet geleverd worden door de verkoper of door Omlet. Als je een dier hebt gekocht, dan krijg je een e-mail met de contactgegevens van de verkoper.
Verkoop hier
Het is gratis
Sorry, er wordt momenteel geen Hollands hoen te koop aangeboden

Recente beoordelingen voor Hollands hoen


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.