Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Brakel

Een prachtig schilderij van een vrouwelijke zilverbrakel kriel Een prachtig schilderij van een mannelijke zilverbrakel kriel

Brakel Geschiedenis


De brakel is een van de oudste Europese kippenrassen, ontstaan in de eerste helft van de 15e eeuw. Er wordt wel aangenomen dat ze tijdens de Middeleeuwen door de kruisvaarders naar (wat nu bekend staat als) België werden meegenomen. Ze zijn vermoedelijk verwant aan de fajoumi, een gevogelte dat in Egypte nog steeds bestaat. Oorspronkelijk bestonden er twee afzonderlijke soorten: een grote variant uit Vlaanderen en een lichter type uit de Kempen. Door kruising is dit onderscheid echter verdwenen en bestaat er nu één ras. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras zeer zeldzaam. Deze aantrekkelijke vogel worden geclassificeerd als een lichtgewicht vogel met gestreepte veren en kleine, zwarte ogen.

Brakel Gedrag


De brakel is ontwikkeld voor de eierproductie en legt gemiddeld 200 eieren per jaar. Het ras heeft een goede weerstand tegen ziektes. Ze scharrelen het liefst vrij rond en vinden niets fijner dan graven in een composthoop. De dieren moesten oorspronkelijk zichzelf zien te redden en ze zijn dan ook erg goed in het vinden van hun eigen voedsel om van te overleven. Wanneer er teveel Brakels worden gehouden op een te kleine oppervlakte of wanneer er geen ruimte voor ze is om vrij rond te scharrelen, kan dit leiden tot pestgedrag. Het zijn actieve vogels die graag buiten zijn. Ze vertrouwen hun verzorgers maar zijn op hun hoede tegenover vreemden. Het zijn alerte dieren die een roofdier al van verre zien aankomen. Hanen wegen gemiddeld 3,2 kg, hennen 2,7 kg. Het grootbrengen van Brakels is vrij eenvoudig. De kuikens worden snel volwassen, zijn sterk en hebben een goede weerstand. Dit hebben ze waarschijnlijk te danken aan hun zelfredzame voorouders.

Er bestaat een miniatuurversie van dit ras maar deze is vrij zeldzaam. Hennen leggen een redelijk formaat eieren en dat is ongebruikelijk voor een kriel. Een volgroeide haan weegt gemiddeld 1 kg, een hen 800 g. Het kunnen vlieggrage, actieve vogels zijn, en ook de miniatuur kan dus het beste als scharrelkip worden gehouden. Ze worden niet gauw broeds en leggen goed tijdens de lente en zomer. Vanwege het formaat van hun eieren zijn ze een goede aanvulling op een toom.

Brakel Status


vrij gangbaar

Brakel afbeeldingen

Brakel kip (hen)
Kippen in ren
Mijn Brakel Hen Stripey op de Omlet-baars

Brakel te koop


Let wel: Alle dieren die hier staan vermeld, kunnen alleen opgehaald worden. Ze kunnen niet geleverd worden door de verkoper of door Omlet. Als je een dier hebt gekocht, dan krijg je een e-mail met de contactgegevens van de verkoper.
Verkoop hier
Het is gratis
Sorry, er wordt momenteel geen Brakel te koop aangeboden

Recente beoordelingen voor Brakel


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.