Naaktnek

Geschiedenis

Dit zijn vast de vreemdst uitziende kippen in de kippenwereld. Ze zien eruit als een kruising tussen een kalkoen en een kip met hun volstrekt veerloze nek en gezicht. Dit werd ook algemeen gezegd toen ze in de jaren twintig voor het eerst verschenen. Ze werden dan ook beschreven als Churkeys. Hun aan het licht blootgestelde huid wordt rood in het zonlicht, net als die van een kalkoen. Ze komen oorspronkelijk uit Hongarije, maar het ras werd in Duitsland geperfectioneerd. Het gebrek aan veren op de nek komt door een dominant gen. Ze hebben zelfs maar half zoveel veren als andere rassen, waardoor ze veel vlugger te plukken zijn dan andere voor de tafel bestemde vogels. Momenteel zijn ze erg gewild in warmere oostelijke landen, waar ze voor hun vlees worden gehouden, omdat ze tegen veel hogere temperaturen kunnen dan andere vogels. Ze worden al eeuwenlang als scharrelkip gehouden in Frankrijk en zijn daar nog steeds erg populair. Het zijn zware vogels met een lang, slank lichaam. Ze hebben veerloze poten, die bij de soorten met donkerdere veren leiblauw zijn en bij die met lichtere veren geel. Ze hebben vier tenen. De nek is volstrekt veerloos en die blote huid gaat helemaal door tot aan de krop. Op de top van hun kop zitten wel veren. Meestal hebben ze een enkele kam en soms een rozenkam, en grote halskwabben. De oorlellen zijn rood en de ogen roodachtig beige. Er bestaat ook een krielversie van dit ras.

Gedrag

Het zijn goede leghennen die bruine eieren leveren. Het zijn sterke, forse vogels. Ze vinden het prettig om vrij te scharrelen maar ook om in een ren gehouden te worden en ze staan niet bekend om hun vliegkunst. Tegen erg koud weer moeten ze worden beschermd vanwege hun gebrek aan veren, maar ze doen het opmerkelijk goed in een erg warm klimaat. Ze zijn makkelijk tam te maken en het zijn erg zachtaardige, kalme vogels. Ze broeden niet erg goed omdat ze zo weinig veren hebben dat het moeilijk is om eieren warm te houden, maar als je ze op maar een paar eieren laat zitten kunnen ze hun eigen eieren uitbroeden. De kuikens worden al geboren met een blote, veerloze nek.De mannetjes wegen ruim 3 tot een kleine 4 kilo en de vrouwtjes 2½ tot 3 kilo.

Variëteiten

De Naaktnek wordt in verschillende kleuren gevonden, waaronder zwart, wit, koekoek, eenkleurig roodbruin, rood en blauw.

Status

Gangbaar

Your Pictures

Naaktnek Te Koop

Let Wel: Alle dieren die hier worden aangeboden moeten bij de verkoper zelf worden opgehaald. Ze kunnen niet worden geleverd door de verkoper of door Omlet. De verkoper zal u hun contactgegevens sturen om betaling en collectie te regelen.

Bied uw dieren aan

Het is gratis!


Sorry, we hebben momenteel niemand die een Naaktnek te koop aangeboden heeft.

Recente beoordelingen voor Naaktnek

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om er één te schrijven.

Ontvang de Omlet nieuwsbrief!

Sluiten

Registreer nu, en ontvang alle info over aanbiedingen, nieuwtjes en nog veel meer!