Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Airedaleterriër

Een airedale terriër die rechtop staat Een gezonde volwassen mannelijke airedale die mooi zit Een airedale terrier puppy met een pezige donkere vacht Een volwassen airedale terriër die pronkt met zijn baard Drie jonge airedale terriers genieten van elkaars gezelschap Een close up van een airedale terrier's pezige vacht en smerige baard Een gezonde, jonge volwassen airedale terriër pronkend met zijn draadachtige vacht Een volwassen airedale terriër genietend van een rustpauze op de rotsen De mooie dikke, rode vacht van een airedale terriër Een airedale terriër die rechtop staat, wachtend op een bevel van zijn baasje

Geschiedenis


De airedaleterriër is de grootste terriër en staat bekend als de 'vriendelijke terriër'. Deze middelgrote Engelse hond werd gebruikt door jagers (en stropers) in Yorkshire bij de jacht op verschillende soorten wild, waaronder vossen, ratten en otters. In de negentiende eeuw werden sommige van deze honden gekruist met de otterhound om zijn jachtvermogen te verbeteren, met name in waterrijke gebieden. Dit resulteerde in de airedaleterriër; een hond die zeer bedreven is in het jagen op otters en een zeer goede reukzin heeft. Het ras werd in Engeland oorspronkelijk de Bingley of Waterside Terrier genoemd. Rond 1900 werd het ras gekruist met Ierse- en bulterriërs waaruit het de airedaleterriër is voortgekomen die we vandaag de dag kennen.

Gedrag


De airedaleterriër is een speels, avontuurlijk en levendig ras dat soms behoorlijk eigenwijs kan zijn. Zoals voor de meeste terriërs geldt, heeft ook dit ras een strikte en constante training nodig. Ze zijn eigenzinnig maar luisteren naar hun eigenaren. Het zijn goede huisdieren, al moeten ze voldoende mentaal en fysiek worden uitgedaagd om verveling te voorkomen. Lange wandelingen, apporteren en de mogelijk om vrij rond te rennen houdt dit actieve ras gelukkig. De airedaleterriër is een intelligente hond die als politiehond werd gebruikt (dit komt steeds minder voor). Deze hond denkt zelf na en is bereid om voor u te werken. Wanneer ze niet voldoende worden vermaakt zullen ze hun eigen kattenkwaad gaan uithalen. Hun dikke, ruwharige vacht kan beter worden geplukt dan geknipt. Dit moet ongeveer eens per twee maanden gebeuren, wat er voor zorgt dat het onderhoud van zijn vacht vrij veel tijd en geld kost. Hiernaast moet u de vacht van deze hond twee keer per week kammen. De airedaleterriër is een gezond ras, met weinig gezondheidsproblemen. Wel komt heupdysplasie voor en is het ras gevoelig voor maagtorsies. Deze hond zal niet snel laten merken wanneer hij pijn heeft en het is dus van belang dat u deze hond goed in de gaten houdt.

Reuen zijn gemiddeld 58 cm hoog en teefjes 56 cm en wegen 25 kg.

Karakter


Airedaleterriër zijn intelligente honden met een sterk jachtinstinct en veel energie. Het zijn goede waakhonden die veel uitdaging nodig hebben in de vorm van beweging en training. Airedaleterriër zijn een uitstekende gezinshond die het met hun energieke karakter heerlijk vinden om mee te doen met spelende kinderen.

Vanwege hun sterke jachtinstinct is het van belang ze op jonge leeftijd kennis te laten maken met katten. Houd deze hond ook goed in de gaten wanneer u hem kennis laat maken met andere honden.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen van de airedaleterriër zijn heupdysplasie, allergieën en maagtorsies. Ook kan deze hond last krijgen van huidontstekingen wanneer hun vacht niet goed wordt onderhouden. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd de vacht tweemaal per jaar handmatig door een deskundige te laten plukken. Dit helpt ook het haarverlies aanzienlijk te verminderen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10-12 jaar
 • Gewicht ca.: 21 - 29 kg
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: waakhond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Airedaleterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Airedaleterriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.