Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cairnterriër

Een jonge volwassen, lichtharige cairn terriër die rechtop staat Een mooi getrimde volwassen cairn terrier die netjes zit Een kortharige, pezige, jonge cairn terrier puppy Een jonge cairn terrier pup met een korte en dikke vacht Een volwassen cairn terriër met een prachtig verzorgde lange vacht Een cairn terriër op een west-afrikaanse postzegel Een mooie, kleine zwarte cairn terriër die netjes op een opstapje zit Een mooie kleine cairn terrier puppy, die rechtop staat Een close up van een cairn terrier's prachtige scherpe oren en lange, pezige vacht Een lieve, kleine cairn terriër spelend op het gras

Geschiedenis


Er wordt wel aangenomen dat de cairnterriër het oudste terriërras is. Het ras is afkomstig uit de Highlands van Schotland waar hij werd gebruikt voor de jacht op klein wild tussen de rotsen (de zogeheten 'cairns') in deze regio. Oorspronkelijk werd deze hond de skyeterriër genoemd maar de naam werd aan het begin van de twintigste eeuw aangepast door de English Kennel Club.

Gedrag


Cairnterriërs zijn actieve, pittige kleine hondjes die bazig en dapper kunnen zijn. Ze zijn intelligent en zijn goed in onder andere obedience en agility. Deze vrij kleine honden hebben een typische 'grote-terriër-persoonlijkheid' en hebben van jongs af aan een vrij strenge training nodig om ze duidelijk te maken wie de baas is. Ze hebben veel energie en moeten de kans krijgen om dit kwijt te kunnen, tijdens bijvoorbeeld een lange wandeling en veel spelen. Cairnterriërs zijn nieuwsgierig van aard en ontdekken graag hun omgeving. Graven is een hobby van deze hond en om uw bloembedden te sparen kunt u hem een eigen zandbak geven. Ondanks hun dappere houding vinden deze gevoelige honden het heerlijk om bij u op de bank te kruipen en met u te knuffelen. Cairnterriërs zijn goede gezinshonden die tolerant zijn naar kinderen (indien ze met respect worden behandeld). Vanwege hun terriëraard kunnen deze honden soms niet goed omgaan met katten (en andere pluizige dieren), maar dit is per hond verschillend. Ze zijn op mensen gericht en zijn graag bij hun eigenaar in de buurt. Als een hond dit heeft geleerd kan hij een aantal uren alleen worden gelaten maar wanneer ze te lang alleen zijn kunnen ze zich gaan vervelen en vernielzuchtig worden.

Cairnterriërs zijn assertieve honden maar zijn zelden agressief. Als ze vanaf jonge leeftijd zijn gesocialiseerd gaan ze over het algemeen goed om met onbekende mensen en honden. Ze leren sneller dan de gemiddelde hond en hebben mentaal genoeg uitdaging nodig om ze tevreden te houden. Ze zullen blaffen wanneer daar een reden voor is en het zijn dan ook goede waakhonden. Zolang ze dagelijks een lange wandeling kunnen maken en kunnen spelen kunnen cairnterriërs worden gehouden door mensen die geen tuin hebben.

Cairnterriërs verharen weinig en hun vacht kan beter gestript worden dan geknipt, zo blijft de waterafstotende ruwharige vacht behouden. Deze hond moet een paar keer per week worden gekamd.

Karakter


Cairnterriërs hebben een moedig en temperamentvol karakter. Ze zijn graag buiten en zijn altijd in voor avontuur. Hun goede aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat ze zich binnen vrijwel elk huishouden op hun plaats voelen (al kunnen ze agressief zijn naar andere honden).

Een veelgehoorde klacht van cairnterriërs-eigenaren is dat deze hond vrijwel alles als een reden beschouwt om te blaffen. Door de hond hier vanaf jonge leeftijd op te training kan dit echter worden beperkt.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar cairnterriërs mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, patellaluxatie (knieschijfontwrichting), oogproblemen (staar) en kaakproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht: 6 - 8 kg
 • Hoogte: 23 - 33 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: plaagdierbestrijder
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Cairnterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Cairnterriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.