Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kerry blue-terriër

Een volwassen kerry blue terrier die pronkt met zijn mooie, lange baard en franje Een kerry blue terrier met een prachtig verzorgde, strak gekrulde vacht Een lieve kerry blue terrier die netjes zit te wachten op wat aandacht Een foto van de krulhaar kerry blue terrier met een mooie zwarte baard en franje Een jonge kerry blue terrier hijgend na wat nodige beweging Een kerry blue terrier die pronkt met zijn mooie dikke, wollige vacht Een gezonde volwassen kerry blue terrier zittend in het lange gras Een prachtige kleine, zwarte kerry blue terrier puppies zittend in een mand Een ongelooflijk verzorgde kerry blue terrier met een prachtige lange, zwarte baard Twee donkerharige kerry blue terrier liggen netjes op het gras

Geschiedenis


De Kerry blue-terriër is ontstaan in County Kerry in Ierland, waar hij als werkhond werk gefokt. De hond werd gebruikt om op plaagdieren, vogels en konijnen te jagen. Ook bewaakte hij de boerderij en hoedde de schapen en het vee. De precieze herkomst van het ras is niet bekend maar er is sprake van een kruising tussen een soft coated wheaten terriër, Bedlingtonterriër en mogelijk de Portugese waterhond. Dit hondenras is met name in Ierland populair als boerderijhond en als huisdier en is het eerst ras dat officieel werd geregistreerd bij de Irish Kennel Club.

Gedrag


Kerry blues zijn typische terriërs. Ze houden van graven, jagen en hebben een zelfstandig karakter. Het zijn sterke honden die goed bestand zijn tegen ruwe spelletjes en zo nu en dan een klap van een kind; ze houden van kinderen en zijn vaak heel geduldig met ze. De Kerry kan beschermend zijn over zijn gezin, maar deze bescherming bestaat vaak slechts uit blaffen en ze zijn dan ook zelden agressief tegen mensen. Ze vinden het vaker wel dan niet goed wanneer vreemdelingen het huis betreden, al dient u uw hond hier op jonge leeftijd aan te laten wennen. Het zijn goede waakhonden die graag blaffen. Eén van de eerste dingen die u uw hond dan ook moet leren is om op commando stil te zijn. Dit ras is op mensen gericht en heeft veel interactie met mensen nodig. Ze vinden het fijn om deel te nemen aan activiteiten met het gezin en vinden het niet leuk om te lang alleen thuis te zijn. Hun intelligentie in combinatie met verveling kan leiden tot vernielzucht.

Kerry blues zijn trouw, aanhankelijk en toegewijd aan hun gezin, maar ook wilskrachtig en koppig. Ze zullen proberen te achterhalen hoe ze van u krijgen wat ze willen en hebben daarom een zelfverzekerde, strikte eigenaar nodig. Het zijn slimme honden al kan de training traag vorderen. Beginnen met puppytraining en verder trainingslessen volgen wanneer ze volwassen zijn is daarom aan te raden. U zult deze hond levenslang moeten trainen omdat hij zal blijven proberen de grenzen te verleggen. Al zijn het ook honden die graag behagen en goed reageren op een leuke, consistente training. Ze zijn gevoelig voor strenge woorden en correcties.

Kerry blue-terriërs staan erom bekend dat ze agressief kunnen zijn tegen andere honden. Door uw hond op jonge leeftijd te socialiseren kunt u dit tot op zekere hoogte tegengaan. Ook gecastreerd reuen kunnen nog steeds reuengedrag vertonen tegen andere reuen (en teefjes) en zullen nooit terugdeinzen wanneer ze worden uitgedaagd. Het zijn gezonde, actieve honden die veel en regelmatig beweging nodig hebben. Een vlug ommetje is niet voldoende, ze hebben lange wandelingen nodig om hun mentale en fysieke energie kwijt te kunnen. Ze hebben een sterk jachtinstinct en zullen achter konijnen, eekhoorntjes en de buurkat aan gaan. U kunt Kerry blue-terriërs het beste uitlaten binnen een omheind gebied en als dit niet mogelijk is aan de lijn. Ze zijn uitstekend in behendigheids- en gehoorzaamheidstraining. Dit houdt ze tevens gelukkig.

Hun zachte, dichte vacht vergt vrij veel aandacht. Ze staan bekend als een ras dat niet verhaart maar dat wel elke/om de dag gekamd moet worden om hun vacht mooi te houden. Hun vacht moet ongeveer eens per zes - acht weken worden gewassen en getrimd. Zoals de meeste terriërs is ook de Kerry blue een sterk en gezond ras. Ze kunnen vatbaar zijn voor heupdysplasie, cataract en ectropion (het naar buiten draaien van het onderste ooglid waardoor irritatie ontstaat).

Karakter


Kerry blue-terriërs zijn intelligent en hebben een avontuurlijk en gevoelig karakter. Ze vinden het heerlijk om erop uit te gaan om de omgeving te verkennen tijdens een wandeling. Wanneer ze thuiskomen verwachten ze het middelpunt van de belangstelling te zijn en alle aandacht van het hele gezin te krijgen.

Kerry blue-terriërs zijn niet zo goed in de omgang met andere huisdieren en vaak gereserveerd tegenover vreemdelingen. Ze hebben een strikte training nodig om ze duidelijk te maken wie de baas is.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen die de Kerry blue-terriër kan treffen zijn onder ander heupdysplasie, allergieën, huidtumoren, kanker (met name haarfollikel tumoren en borstkanker), spiculosis (abnormale stekelachtige haren), ectropion (het naar buiten draaien van het onderste ooglid waardoor irritatie van de oogbal ontstaat), Progressieve Retina Atropie (PRA: afbraak van het hoornvlies waardoor blindheid kan ontstaan) en cataract.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 9 - 15 jaar
 • Gewicht: 14 - 18 kg
 • Hoogte: 43 - 48 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: plaagdierbestrijder
 • Formaat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Kerry blue-terriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Kerry blue-terriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.