Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Tibetaanse terriër

Een tibetaanse terriër met een zwart-witte vacht, pronkend met zijn lange franje en borstelige staart Een mooie kleine tibetaanse terriër puppy die netjes ligt met zijn pootjes bij elkaar Een bruine en witte tibetaanse terriër met een ongelooflijk zachte vacht Een gezonde volwassen tibetaanse terriër pronken met zijn mooie korte poten en zachte, scruffy vacht Twee zwart-witte tibetaanse terriers met prachtige, lange zachte vachten Een tibetaanse terriër die ongelooflijk hoog springt op het behendigheidsparcours Een tibetaanse terriër met een mooie, borstelige staart en een prachtige, ruige baard Een tibetaanse terriër met een mooie, lange franje spelend in de Snow Een tibetaanse terriër met een prachtige franje en een smerige baard die op het gras ligt Een prachtige kleine tibetaanse terriër, mooi zittend, wachtend op een bevel van zijn baasje

Geschiedenis


De Tibetaanse terriër is afkomstig uit Azië. Ze werden door in Lamaïstische kloosters gehouden als 'geluksbrengers' en 'heilige honden'. Hoewel het meer metgezellen waren dan werkhonden, werden ze soms gebruikt om het vee te houden. De Tibetaanse terriër is geen terriër maar ze hebben de naam gekregen omdat ze even groot zijn als terriërs. Het ras bereikte Engeland via India en snel daarna Amerika. In 1973 werd het ras opgenomen door de American Kennel Club. Het ras komt nog steeds niet veel voor.

Gedrag


De Tibetaanse terriër is een lieve, vriendelijke en charmante hond, die graag in de buurt van mensen is. Ze zijn gevoelig en voelen hun baasjes goed aan en zullen u komen knuffelen of een geruststellende duwtje geven. Ze gaan goed samen met respectvolle kinderen en andere honden en huisdieren als ze hiermee zijn opgegroeid. Ook onbekenden accepteren ze meestal, al zullen ze blaffen als er iemand aan de deur staat. Als bezoek eenmaal in huis is, zijn ze echter erg gastvrij. Ze hebben een actief brein en kunnen ondeugend worden als ze te lang alleen worden gelaten. Het is daarom het beste om ze er van jongs af aan te laten wennen korte perioden alleen te zijn. Dit helpt ook verlatingsangst te voorkomen. Tibetaanse terriër zijn slim, maar koppig en leren alleen wanneer ze daar zin in hebben. De training moet in korte sessies worden gegeven en leuk worden gemaakt. Ze vinden het leuk om problemen op te lossen en houden niet echt van herhaling. Geduld en gevoel voor humor zijn noodzakelijk, net als een beloningsgerichte training. Ze vinden spelletjes waarbij ze problemen moeten oplossen leuk, wat ze aanmoedigt hun hersens te gebruiken, iets waarvan ze lijken te genieten. Over het algemeen zijn dit geen bijzonder actieve honden, hoewel ze er wel van houden om een rondje in een park te lopen met hun eigenaar of een andere hond. Sommige honden vinden het fijn om uren te wandelen, terwijl anderen 'doen wat ze moeten doen' en dan weer naar huis willen. Dit verschilt per individu. Ze kunnen goed zijn in agility competities en tracking. Ze voelen zich helemaal in hun rol als therapiehond, omdat ze dan veel aandacht krijgen. Het is belangrijk dat er voldoende met ze wordt gespeeld en ze hebben een eigenaar nodig die hier voldoende tijd voor heeft. Het zijn niet echt veeleisende honden, maar wel wat betreft uw aandacht. U zult ze vaak slapend op de bank, al heeft uw bed de voorkeur. Eigenaren struikelen vaak over hun hond omdat ze nooit ver bij u uit de buurt zijn.

Hun lange vacht kan tijdens wandelingen vuil worden en in de knoop raken. Een dagelijkse kambeurt is nodig om de vacht netjes te houden. Om de één of twee maanden een bad wordt aanbevolen, net als zo nu en dan trimmen als de vacht te lang wordt. Volwassen honden hebben een dikke, dubbele vacht, waarvan de dekvacht lijkt op mensenhaar. De Tibetaanse Terriër is een vrij sterke hond, maar lens luxatie en progressive retina atrofie komt bij dit ras voor. Ook heupdysplasie en staar komt zo nu en dan voor.

Karakter


Tibetaanse terriërs hebben een lief en aanhankelijk karakter. Deze hondjes kunnen zich goed aanpassen en zijn gelukkig als ze zich in een liefdevolle omgeving bevinden. Een van hun favoriete bezigheden is rondwandeling in de sneeuw, al houden ze er ook van om met u te knuffelen op de bank. Ze accepteren onbekenden (zowel dieren als mensen). U kunt hun houding echter verbeteren door vroege socialisatie.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Tibetaanse terriër mee te maken kan krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), huidgroei, oorontstekingen, epilepsie, hartziekten, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies), staar en lysosomale stapelingsziekten (tast het zenuwstelsel aan).

Rasinformatie


 • Status: Zeldzaam
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht: 8 - 14 kg
 • Hoogte: 35 - 41 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: gezelschapshond
 • Formaat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Tibetaanse terriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Tibetaanse terriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.