Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Azawakh

Bruine azawakhond tegen een witte achtergrond Een mooie azawakh met mooie ogen Een slanke azawakh klaar om te rennen Azawakhond staande in een veld met paardenbloemen Atletische azawakhond die op een strand rent Twee mooie azawakhs die verlangen naar een race

Geschiedenis


De azawakh is duizenden jaren geleden ontstaan in de Sahara. Ze worden geclassificeerd als windhond en werden door lokale stammen ontwikkeld als waakhond en beschermer. Ook werd deze hond gebruikt voor de jacht op gazellen en hazen in het dorre woestijnlandschap. De azawakh is meer een groepsjager en de hiërarchie in de roedel is complex.

Gedrag


De azawakh is een trouw gezinslid. Ze vormen een ongelooflijk sterke band met hun eigenaren en gezinsleden die soms zelfs te sterk kan worden. De azawakh kan niet goed alleen zijn en kan last hebben van verlatingsangst door de sterke band die ze met hun eigenaren hebben. Hun toewijding aan u staat buiten kijf. Ze vinden het heerlijk om bij u in de buurt te zijn en zijn bijzonder aanhankelijk en liefdevol. Deze honden houden niet echt van onbekenden en vinden het niet fijn om door hen te worden aangeraakt, al zijn ze zelden agressief. De meeste honden zullen redelijk om kunnen gaan met andere honden en katten wanneer ze ermee zijn opgegroeid. Maar omdat het een windhond is, kan hij achter vreemde katten, fietsers en auto's aangaan, dus wees hier altijd bedachtzaam op wanneer u met hem wandelt. De azawakh vindt het fijn om samen met een andere azawakh te worden gehouden die hem gezelschap kan houden.

Azawakh hebben een uitzonderlijk goed geheugen en hoeven dingen vaak slechts één of twee keer te horen om het te onthouden. Hun zicht is scherp en ze zijn oplettend, dus zorg ervoor dat wanneer u deze hond onaangelijnd laat lopen u dit in een veilig gebied doet met een hoge omheining. Als ze de kans krijgen zullen ze over de omheining springen om hun prooi te achtervolgen. Vanwege hun fantastische uithoudingsvermogen voor lange afstanden is deze hond heel geschikt voor hardlopers. Deze hond heeft een stevige, maar vriendelijke training nodig omdat ze niet goed reageren op harde commando's. Azawakh willen graag goed doen maar zullen misschien niet altijd meteen begrijpen wat u hen wilt leren. Ze staan graag bovenaan de hiërarchische ladder en het is daarom van belang ze continu te trainen om uw positie duidelijk te maken.

Deze hond moet kunnen rennen en wordt daarom het beste gehouden door een actieve eigenaar die hem vrij (en veilig) kan laten rondrennen. Zoals gezegd is een eigenaar die van hardlopen houdt heel geschikt voor dit ras. Eens per dag een lange wandeling is voldoende maar noodzakelijk. Azawakh vinden het ook fijn om daarna thuis in slaap te vallen op een comfortabel kussen. Als het bed dat u voor ze in gedachten heeft niet aangenaam genoeg wordt bevonden, zullen ze zich uw bed of de bank toe-eigenen. In de winter hebben ze vanwege hun lage vetgehalte en dunne vacht een hondenjas nodig. Ze zijn ze geen fan van regen of kou; een echte goed-weer-hond!

De vacht van de azawakh moet eens per week worden gekamd om dood haar te verwijderen.

De azawakh is een gezonde hond die zelden problemen heeft en snel geneest. Soms kunnen volwassen honden epilepsie ontwikkelen, maar dit komt zelden voor.

Geef deze honden een eiwitarm dieet omdat dit is wat ze van nature gewend zijn. Het is aanbevolen hun dieet met rijst en pasta aan te vullen. Een dieet dat teveel eiwit bevat, zoals het gewone hondenvoer dat in winkels te koop is, is te rijk voor ze en heeft een nadelige invloed op hun gezondheid.

Karakter


Azawakh zijn beschermend en trouw van aard. Anders dan de meeste andere windhonden zijn ze gefokt om te beschermen. De azawakh is zeer wendbaar en snel en heeft een sterk beschermend instinkt. Ze houden van het gezelschap dat zij als familie beschouwen (dier en mens). Ze zijn wantrouwig tegenover onbekenden en vinden het niet fijn om door hen te worden aangeraakt. Het is daarom belangrijk om deze hond zo jong mogelijk met andere mensen in aanraking te laten komen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de azawakh mee te maken kan krijgen zijn heupdysplasie en maagtorsies.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 15 - 25 kg
 • Hoogte: 61 - 74 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Azawakh afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Azawakh


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.