Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Catalaanse herder

Een catalaanse herdershond die pronkt met zijn prachtige baard Een jonge catalaanse herdershond met een ongelooflijk zachte dikke vacht Twee volwassen catalaanse herdershonden genieten van elkaars gezelschap Twee lieve catalaanse herdershonden die wachten op wat aandacht Een close up van de prachtige lange vacht van een catalaanse herdershond Een gezonde catalaanse herdershond met halflang haar die ligt te rusten Een langharige catalaanse herdershond die mooi ligt

Breed Rating (1 Reviews)

Uiterlijk
Karakter
Weerstand
Tuin

Geschiedenis


De Catalaanse herder is afkomstig uit Catalonië, Spanje. Er wordt aangenomen dat het ras duizenden jaren geleden door de Romeinen werd geïntroduceerd toen zij Spanje binnendrongen. Hier werd de hond gebruikt om de kudde te bewaken en het vee te hoeden. De precieze bloedlijn is niet bekend maar dit ras stamt waarschijnlijk af van een oud soort Pyrenese berghond. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden ze gebruikt als koeriers- en waakhond. Tegenwoordig wordt deze hond in Spanje ingezet als politiehond en bij zoek- en reddingsacties. Tegen de jaren 1970' kwam het ras nog maar weinig voor maar een fokprogramma heeft ervoor gezorgd dat het ras behouden is gebleven. Ook nu nog worden deze honden gebruikt als herdershonden en neemt hun aantal langzaam maar zeker toe.

Gedrag


De gehoorzame Catalaanse herder is een goede gezinshond die goed met kinderen kan omgaan. Ze hebben een geduldig karakter en zijn zelden agressief. Aanvankelijk kunnen ze op hun hoede zijn naar onbekenden maar door de hond op jonge leeftijd met veel mensen kennis te laten maken kan dit worden voorkomen. Hun herdersinstinct is minder aanwezig dan bij andere herdershonden, waardoor ze minder de neiging hebben om kinderen te hoeden. Ze zijn vriendelijk naar andere honden en katten als ze hiermee zijn opgegroeid. Ze vormen een hechte band met hun gezinsleden waarover deze goede waakhonden de wacht zullen houden.

Deze makkelijk te trainen honden zijn graag bij hun eigenaar in de buurt. Ze hebben een eerlijke, consequente training nodig en worden graag geprezen. Door activiteiten zoals agility, flyball en obedience met ze te ondernemen zorgt u ervoor dat ze voldoende mentale uitdaging krijgen. Deze werkhond moet iets te doen hebben. Ook is het van belang dat u met deze hond blijft trainen om hem niet te laten vergeten wie de baas is. Vanwege hun intelligentie kunnen deze honden zich snel gaan vervelen waardoor training, lange wandelingen en spelen een absolute must is. Wanneer ze voldoende beweging hebben gehad kunnen ze korte tijd alleen worden gelaten.

Over het algemeen luistert de Catalaanse herder goed naar het commando "hier". Toch kan het herdersinstinct opeens naar boven komen en het is daarom het beste om deze hond uit de laten in een veilige omgeving. Hoewel deze honden zelden agressief zijn, kunnen er altijd uitzonderingen zijn. Door deze honden op jonge leeftijd om te leren gaan met andere honden, voorkomt u problemen in de toekomst.

De vacht van de Catalaanse herder moet regelmatig - zeker 3x per week - worden gekamd om dode haren te verwijderen en de vacht in een goede conditie te houden.

Dit ras heeft zelden last van heupdysplasie. Gebitsproblemen komen soms waardoor het verstandig kan zijn om deze hond er op jonge leeftijd aan te laten wennen dat zijn tanden worden gepoetst.

Karakter


De Catalaanse herder heeft een betrouwbaar en stabiel karakter. Deze hond kan zich goed aanpassen aan verschillende gezinssituaties. Wel kan hun herdersinstinct plotseling naar boven komen en zullen ze u proberen te hoeden. Een goede socialisatie is van belang en het is met name goed om ze kennis te laten met zo veel mogelijk kinderen. Deze hond die zijn gezin zal beschermen is een goede waakhond.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Catalaanse herder mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies dat kan leiden tot blindheid), epilepsie, glaucoom en soms gebitsproblemen.

Rasinformatie


 • Status: Zeldzaam
 • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 18 - 27 kg
 • Hoogte: 40 - 48 cm
 • Zeldzaam: Ja
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Catalaanse herder afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Catalaanse herder (1 of 1)


5 Sterren:

0

3 Sterren:

0

2 Sterren:

0

1 Ster:

0

- Noll,

Ik kreeg dit hondje, Totosh, uit spanje van zo'n club die zwerfhondjes vervoerd naar Nederland. Hij was toen 8 maanden. We kwamen er al snel achter dat hij gedeeltelijk Catalaanse herdershond was. Luisterde meteen uitstekend. Maar nu hij 3 jaar is wordt hij steeds wilder en blaft veel de laatste tijd. Ik woon in Amsterdam. Wandelt veel in het park en bos. Hij speelt thuis intens met speelgoedbeesten. Erg aanhankelijk knuffelig en allerliefst, Hij wijkt geen meter van z'n baasje, Maar toch blijft hij wild en onstuimig zonder schade aan te richten. Heeft u nog richtijnen. Met dank, Tiele Noll