Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Clumberspaniël

Een volwassen clumber spaniel met een prachtig zachte, wit met bruine vacht Een volwassen clumber spaniel met een prachtig zachte, wit met bruine vacht Een clumber spaniel die mooi zit, wachtend op wat aandacht Een mooie, jonge clumber spaniel pup met een heerlijk zachte vacht Een gezonde volwassen clumber spaniel met een lange, dikke vacht Een mooie clumber spaniel genietend van wat beweging buiten Een moeder clumber spaniel met haar drie prachtige pups

Geschiedenis


De clumberspaniël kwam aan het einde van de achttiende eeuw tot stand in Engeland en is een van de oudste spaniëlrassen. Vermoedelijk is dit ras voortgekomen uit de alpinespaniël en basset hound, al is dit niet precies bekend. Het ras heeft zijn naam te danken aan een fokprogramma dat van start ging in het Clumber Park in Nottinghamshire. De clumberspaniël is de zwaarste en meest gedrongen spaniël en is geschikt voor het jagen en terugbrengen van wild uit dichtbegroeide gebieden. Met zijn uitstekende reukzin was deze goede jager en retriever populair onder de Engelse adel. Ook was dit een van de eerste hondenrassen die deelnam aan competities.

Gedrag


De clumberspaniël is een lief en rustig hondenras. Als ze bij hun gezin zijn, vinden deze dociele honden het heerlijk om te slapen en moeten soms zelfs worden aangemoedigd om te gaan wandelen. Het is niet echt een lui ras, maar ze vinden het nu eenmaal prima om te slapen en binnen te blijven. Ze zijn erg voorzichtig en lief naar mensen, kinderen en andere huisdieren. Over het algemeen schenken ze weinig aandacht aan onbekenden, tenzij er kinderen bij betrokken zijn en de hond het idee heeft dat ze bedreigd worden. Ook zullen zij hun gezinsleden beschermen, al zullen ze enkel blaffen wanneer ze denken dat dit nodig is. Als waakhond is deze hond vrij waardeloos omdat hij waarschijnlijk ligt te slapen.

Als deze honden eenmaal buiten zijn komt de jachthond in hen naar boven en vinden ze heerlijk om te spelen. Ze zullen bijvoorbeeld een stok die ze hebben gevonden aan u presenteren en kunnen zich eindeloos vermaken met apporteren (let er wel op dat ze geen dingen binnenkrijgen die niet goed voor ze zijn). Deze actieve honden hebben slechts een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig. Dagelijks een wandeling is voldoende om ze gelukkig te houden. Leer ze goed luisteren naar het commando "hier", want als ze iets hebben geroken kunnen ze er plotseling vandoor gaan. Ondanks dat deze honden intelligent zijn, leren ze op een gemiddeld tempo. Ze bekoren hun eigenaren graag. Zoals de meeste spaniëls zijn clumberspaniëls dol op eten (berg uw eten in huis daarom goed op) wat van pas kan komen bij hun training. Vanwege hun eigenwijze aard moet deze hond er zo nu en dan aan worden herinnerd wie de baas is. Clumbers zijn graag bij andere mensen en honden in de buurt en vinden het niet fijn om alleen te worden gelaten. De puppy's zijn speels en nieuwsgierig en kunnen onophoudelijk op dingen kauwen. Zoals voor alle honden geldt, is vroege socialisatie van belang om ze te laten wennen aan hun omgeving en nieuwe situaties.

Clumbers kwijlen, laten winden en verliezen vrij veel haar. Door de vacht 2-3 keer per week te kammen voorkomt u dat het haar overal in huis is te vinden. De voornaamste gezondheidsproblemen zijn intervertebrale discusdegeneratie en oogproblemen (met name entropion - het naar binnen rollen van het ooglid bij het sluiten van het oog).

Karakter


Clumberspaniëls hebben een zacht en lief karakter. Zowel in huis als buiten zijn deze honden rustig. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere honden - zeker honden van hetzelfde ras. Vanwege hun vriendelijke karakter (en liefde voor slapen) zijn dit geen goede waakhonden. Ze genieten van beweging al houden ze hun eigen (rustige) tempo aan waarbij ze hun omgeving op een methodologische manier verkennen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de clumberspaniël mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, entropion (het naar binnen rollen van het ooglid bij het sluiten van het oog) en hernia van de tussenwervelschijven (door druk van de tussenwervelschijven op de ruggengraat kan verlamming optreden).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 9 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 25 - 39 kg
 • Hoogte: 43 - 51 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: vogelhond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Clumberspaniël afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Clumberspaniël


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.