Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Coton de Tuléar

Een blije coton de tulear met zijn haar in vlechten Een coton de tulear genietend van wat te eten Een mooie coton de tulear in een vlinderdas Een pluizige coton de tulear die er schattig uitziet met een strikje Een springende coton de tulear tijdens een wandeling Een mooie jonge coton de tulear in een mand Een elegante coton de tulear genietend van de buitenlucht Twee GorGeous coton de tulears die een hondenkusje geven

Geschiedenis


De coton de Tuléar is enkele eeuwen geleden ontstaan op Madagascar. Hoewel de precieze herkomst van het ras onbekend is, is het waarschijnlijk op het eiland terecht gekomen via schepen met dames en hun gezelschapshonden aan boord. Hier werden deze honden al snel een populair ras dat zelfs aan het koninklijk hof werd gehouden. Het ras is vernoemd naar de stad Toléar en staat bekend om zijn katoenachtige vacht.

In de jaren 1970' werd het ras in Frankrijk geïntroduceerd. Niet lang hierna werd het ras ook in de Verenigde staten populair.

Gedrag


De coton de Tuléar is een speels en aanhankelijk ras. Deze leuke en nieuwsgierige honden staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze kunnen goed omgaan met kinderen, andere honden en katten in huis en zijn over het algemeen vriendelijk naar onbekenden. Als ze goed en vanaf jonge leeftijd zijn gesocialiseerd zullen ze iedereen die het huis betreedt enthousiast begroeten. Indien dit niet gebeurt kunnen ze verlegen en te beschermend over hun gezin worden.

Vanwege hun liefdevolle persoonlijkheid wordt deze hond wel vergeleken met de labrador, maar dan de kleinere versie. Ze zijn aanhankelijk en vinden het heerlijk om bij u op de bank te liggen en te knuffelen. Deze honden hebben het grootste deel van de dag gezelschap nodig en vinden het niet fijn om te lang alleen te zijn. Door ze regelmatig maar voor korte tijd alleen te laten kunt u ze hieraan laten wennen. Hun verlatingsangst in combinatie met de waardering voor hun eigen stemgeluid kan leiden tot overlast. Als ze niet blaffen of huilen wanneer ze alleen zijn is de kans groot dat ze iets aan het vernielen zijn. Kortom, deze hond kan niet goed alleen worden gelaten.

Omdat coton de Tuléars graag de mensen om hen heen bekoren zijn ze vrij makkelijk te trainen. Ze lopen op hun achterpoten om u te vermaken en kunnen bij tijd en wijle clownachtig gedrag vertonen. Door positieve stimulatie en aanmoediging zijn ze in een mum van tijd te trainen. Door hun training leuk te maken en te spelen voorkomt u dat deze soms eigenwijze hond in opstand komt tegen 'formele' traingingssessies. Wel zijn deze honden zeer moeilijk zindelijk te maken.

Coton de Tuléars hebben dagelijks een korte wandeling nodig en vinden het fijn om in huis of in de tuin te spelen. Hoewel een lange wandeling niet nodig is, zal deze hond u toch graag vergezellen. Zoek- en apporteerspelletjes zijn favoriet en deze honden zijn dol op zwemmen. Zolang ze bij hun gezin in de buurt kunnen zijn, zijn ze niet veeleisend en hebben genoeg aan knuffels terwijl ze naast u op de bank liggen.

Deze hond verhaart niet zoals andere honden: losse haren blijven in de vacht hangen waardoor deze dagelijks moet worden gekamd. Een paar keer per jaar moet de vacht door een groomer worden verzorgd om hem in vorm en goede conditie te houden. Om heeft deze hond regelmatig een bad nodig om zijn vacht schoon te houden.

Over het algemeen is dit ras gezond maar door de beperkte genenpoel kunnen deze honden soms last hebben van hart- en oogproblemen.

Karakter


Coton de Tuléars hebben een gemoedelijk en grappig karakter. Ze genieten ervan te spelen in de tuin om vervolgens bij u op de bank te komen zitten om te knuffelen. Deze sociale hond houdt van interactie en aandacht en is daarom doorgaans vriendelijk tegen iedereen. Toch is vroege socialisatie nodig om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen wanneer ze kennis maken met nieuwe mensen. Het kan lastig zijn deze hond zindelijk te maken en zonder de juiste training kan hij luidruchtig zijn.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de coton de Tuléar mee te maken kan krijgen zijn onder andere allergieën, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid), heudysplasie, patellaluxatie (knieschijfontwrichting), hartziekten, epilepsie, ziekte van Legg-Calvé-Perthes (misvorming van de heupkop en de heupnek) en gebitsproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 14 - 20 jaar
 • Gewicht ca.: 4 - 8,2 kg
 • Hoogte: 22 - 30 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: schoothondje
 • Maat: Small
 • Energieniveau: Medium

Coton de Tuléar afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Coton de Tuléar


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.