Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Fieldspaniël

Field-spaniel-wit-achtergrond Field-spaniel-running Een GorGeous field spaniel met schattige ogen Een mooie veld spaniël die aan hondachtige gedachten denkt Field-spaniel-buiten

Geschiedenis


De fieldspaniël is rond 1850 ontstaan in Engeland. Hiervoor werden grote cockerspaniël puppy's geselecteerd en vervolgens gebruikt als werkhond in de velden om het geschoten wild op te halen voor de jager. Later werden ze voornamelijk als showhond gehouden en in de loop der tijd werden de honden gekruist met de Sussex spaniël, de Engelse springerspaniël en de engelse waterspaniël. De populariteit van het ras daalde waardoor deze hond nu vrij zeldzaam is. Er zijn minder dan vijftig fieldspaniëls geregistreerd bij de UK kennel club.

Gedrag


De fieldspaniël is een liefdevolle, toegewijde en vrolijke hond die het heerlijk vindt om aandacht te krijgen van de mensen om hem heen. Het zijn goede huisdieren die goed kunnen omgaan met kinderen, andere honden en huisdieren als ze hier op jonge leeftijd kennis mee hebben gemaakt. Ze kunnen aanvankelijk wat verlegen zijn naar vreemden en het is daarom belangrijk ze van jongs af aan kennis te laten maken met zoveel mogelijk mensen. Het is een gemoedelijk ras dat niet veeleisend is. Hoewel het geen huismussen zijn en ze de spaniël-eigenschap hebben om enthousiast te worden wanneer u aanstalten maakt om te gaan wandelen, vinden ze het ook prima om aan uw voeten (of in uw bed) te slapen na een lange wandeling.

Begin op jonge leeftijd met het trainen van de fieldspaniël; het is een vrij intelligent ras dat graag leert en u behaagt. Affectie en voer zijn hierbij een goed hulpmiddel. Omdat ze gevoelig zijn voor stemmingen mag deze hond nooit te ruw worden toegesproken. Door hem te prijzen en met hem te spelen tijdens de training zult u het beste resultaat behalen. Goed getrainde honden zijn goed in agility, tracking en obedience. U kunt met wat lekkers veel van ze gedaan krijgen al moet worden voorkomen dat ze overgewicht krijgen. Fieldspaniël kunnen ondeugend zijn en zullen niet altijd luisteren, zeker niet als ze een geur op het spoor zijn.

Fieldspaniëls hebben een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig. Ze hebben dagelijks een wandeling van minimaal een uur nodig en een flinke speelsessie. Detectietraining zorgt ervoor dat deze hond zijn energie kwijt kan en geeft hem tegelijk de nodige mentale uitdaging.

Over het algemeen luistert deze hond goed naar het commando "hier" aangezien hij het niet fijn vindt om te ver bij u uit de buurt te zijn en buiten doorgaans rustiger is dan andere spaniëlrassen. Wel heeft deze hond graag iets te doen en zorgt verveling gegarandeerd voor problemen. Hoewel deze honden oorspronkelijk gefokt zijn als showhond hebben ze wel graag een taak om uit te voeren, al is het maak het apporteren van een bal.

Hun enkele vacht moet dagelijks (kort) worden gekamd om dode haren en klitten te verwijderen. Het zal zelden nodig zijn deze over het algemeen schone hond een bad te geven (tenzij ze een liefde voor het duiken in modderige plassen ontwikkelen).

Deze hond kan vrij hebberig zijn en het is daarom van belang zijn voedselinname in de gaten te houden. Als ze iets te eten vinden op de grond dan zullen ze dit meestal niet laten liggen. Dit ras heeft relatief vaak last van progressieve retina atrofie, staar en glaucoom. Oudere honden kunnen last krijgen van beroertes, al komt dit niet zo vaak voor.

Karakter


Fieldspaniëls hebben een actief en relaxt karakter. Het zijn goede gezinshonden die een hechte band met hun gezinsleden vormen. Ze kunnen goed omgaan met andere huisdieren (zeker als ze hiermee zijn opgegroeid) en vroege socialisatie draagt ertoe bij dat ze goed met onbekende dieren kunnen omgaan. Het zijn zeer sociale honden die er helemaal niet van houden om alleen te zijn en geen aandacht van mensen te krijgen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar fieldspaniëls mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, progressieve retina atrofie, staar, glaucoom en oorinfecties.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
 • Gewicht ca.: 16 - 20 kg
 • Hoogte: 43 - 46 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - dubbel
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: vogelhond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Fieldspaniël afbeeldingen

Engelse springerspaniël puppy

Recente beoordelingen voor Fieldspaniël


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.