Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Glen of imaalterriër

Glen-van-imaal-terriër-wit-achtergrond Glen-van-imaal-terriër-buiten Glen-van-imaal-terriër-puppy

Geschiedenis


De glen of imaalterriër is ontstaan in Wicklow, Ierland. Er wordt aangenomen dat handelaren aan het einde van de zestiende eeuw honden met zich meebrachten die zich kruisten met de lokale terriër, waaruit het ras is voortgekomen dat we vandaag kennen. Ze werden voornamelijk gebruikt om vossen, dassen en ratten te vangen en omdat ze zelden blaffen, waren het sluwe jagers. De glen of imaalterriër wordt ook wel de wicklow terriër genoemd. Het ras werd met uitsterven bedreigd totdat er weer meer mee werd gefokt gedurende de twintigste eeuw. Toch is het nog altijd een vrij zeldzaam ras.

Gedrag


De glen of imaalterriër is een actief, zachtaardig en aanhankelijk ras dat veel gehoorzamer is dan andere terriërs. Ze zijn tolerant en lief naar kinderen en passen daarom goed binnen een gezin. Het is een energiek en koppig ras, hoewel ze graag bij u komen liggen om een gat in de dag te slapen. Hoewel ze niet continu om uw aandacht zullen vragen, zijn ze wel het gelukkigst als ze bij u in de buurt kunnen zijn. Als ze dit vanaf jonge leeftijd hebben geleerd, kunnen ze doorgaans goed omgaan met onbekenden en andere honden. Ze gebruiken hun lage blaf, die meer lijkt op de blaf van een grotere hond, alleen als daar een reden voor is. Het zijn goede waakhonden. Hoewel deze speelse honden zelden een gevecht zullen starten, zullen ze ook niet terugdeinzen (een typische terriër-eigenschap). Zoals alle terriër is ook de glen of imaalterriër onafhankelijk en behoorlijk eigenwijs. Ze hebben voor hun opvoeding daarom een strikte eigenaar nodig. Dit intelligente ras leert snel en wil u bekoren (als het hen uitkomt).

De glen of imaalterriër heeft dagelijks vrij veel beweging nodig al is een lange wandeling vaak voldoende. Het is belangrijk dat deze hond leert naar het commando 'hier' te luisteren, aangezien hun jachtinstinct groter kan zijn dan hun gezonde verstand. Het zijn fantastische gravers, en om uw bloembedden te sparen kan het verstandig zijn om uw hond hiervoor zijn eigen zandbak te geven. Door hun nieuwsgierige en speelse karakter weten ze zichzelf goed te vermaken, al vinden ze het heerlijk om met kinderen te spelen. Ze doen het goed in agility competities en als therapiehonden.

De glen of imaalterriër heeft een dichte vacht die een paar keer per jaar moet worden gestript en een paar keer per week moet worden gekamd. Progressieve retina atrofie komt relatief vaak voor. Hiervoor zijn tests beschikbaar die door de fokker dienen te worden uitgevoerd. Verder is de glen of imaalterriër een gezond ras.

Karakter


Glen of imaalterriërs hebben een dapper en nieuwsgierig karakter. Gefokt voor de jacht op dassen, nergens bang voor en altijd in voor avontuur. Een lief, klein gezinshondje dat goed kan omgaan met kinderen en toegewijd is aan zijn gezin.

Door hun sterke jachtinstinct zijn deze honden niet te vertrouwen met kleine dieren zoals hamsters, konijnen etc. Alleen wanneer een kat zijn mannetje weet te staan kan hij samen met de glen of imaalterriër worden gehouden.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de glen of imaalterriër mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie en progressieve retina atrofie (afbraak van het netvlies wat kan leiden tot blindheid).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 14 - 18 kg
 • Hoogte: 30 - 33 cm
 • Zeldzaam: Ja
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: plaagdierbestrijder
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Glen of imaalterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Glen of imaalterriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.