Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Italiaans windhondje Honden

Een lichtbruine italiaanse windhond met gespitste oren wachtend op een commando Een mooie grijs met witte volwassen italiaanse windhond die heel aandachtig zit Een close up van de prachtige spitse kop van de italiaanse windhond Een mannelijke italiaanse windhond die netjes zit met zijn oren naar achteren geduwd Een volwassen italiaanse windhond die netjes zit te wachten op een commando Een lieve kleine italiaanse windhond met mooi, kort, grijs haar Een italiaanse windhond die pronkt met zijn prachtige gespitste oren Een mooie kleine grijze italiaanse windhond met zijn oren gespitst Een close up van de mooie kleine, korte witte baard van een italiaanse windhond Een close up van de prachtige lange neus van een italiaanse windhond Een gezonde italiaanse windhond krijgt wat beweging buiten in het lange gras Een italiaanse windhond die een welverdiende rust heeft op zijn bed Een italiaanse hazewindhond die op de bank zit met zijn oren naar achteren Een ongelooflijke kleine italiaanse windhond puppy met een oor map terug Een tekening van een italiaanse windhond Een schets van een italiaanse windhond

Geschiedenis


Het Italiaanse windhondje (Engels: Italian Greyhound) is een oud ras. Dit blijkt onder andere uit de vondst van ruim tweeduizend jaar oude geraamtes. Hun oorspronkelijke functie is in de loop der tijd echter verloren gegaan. Vermoedelijk werden dit ras gefokt als gezelschapshond en voor het vangen van kleine knaagdieren. Tegen de middeleeuwen verspreidde het ras zich over Europa en werd populair onder de adel en koninklijke families. Ze worden geclassificeerd als windhonden, hebben een uitstekend zicht en zijn bijzonder snel als ze een prooidier op het spoor zijn.

Gedrag


Het Italiaanse windhondje is een slim, trouw en gevoelig hondenras dat altijd bij u in de buurt wil zijn en dol is op knuffelen. Ze zullen het zichzelf aangenaam maken op/in uw bed, of u er nu in ligt of niet. Met wat oudere kinderen kunnen ze goed overweg maar omdat ze vrij fragiel zijn houden ze niet van het ruwere spel van jonge kinderen. Door hun sterke jachtinstinct kunnen ze niet met katten en andere kleine dieren worden gehouden, tenzij ze hier op jonge leeftijd mee hebben leren omgaan. Tegen onbekenden zijn ze vaak afstandelijk en het zijn goede waakhonden die zullen aanslaan als er iemand aan de deur staat. Kennismaking met andere mensen/plaatsen en geluiden dient deel uit te maken van de puppytraining om ervoor te zorgen dat deze honden zich tot evenwichtige dieren ontwikkelen.

Door hun fijne bouw maar indrukwekkende snelheid en springkwaliteiten is het Italiaanse windhondje gevoelig voor botbreuken. Ze vinden het heerlijk om met andere honden te spelen. Voorkom te ruig spel omdat dit een bezoek aan de dierenarts en een poot in het gips tot gevolg kan hebben. Het Italiaanse windhondje is slim maar eigenwijs, met een sterke 'wat is mijn voordeel hierbij' houding. Houd de trainingssessies kort om verveling te voorkomen en wees vriendelijk en lief; Italiaanse windhondjes reageren slecht op een harde aanpak en strenge woorden. Zelfs als ze getraind zijn luisteren ze slecht naar het commando 'hier' en ze gaan er gegarandeerd vandoor als ze een prooi op het oog hebben. Ze kunnen snelheden van 40 km/u halen en als ze ervandoor gaan is het onmogelijk ze te pakken te krijgen. Het Italiaanse windhondje heeft veel beweging nodig en het zijn uitstekende hardloopmaatjes. Ze hebben bergen energie en het is een opgave ze volledig te vermoeien. Ze kunnen daarom het beste in een omheind gebied worden uitgelaten waar ze de mogelijkheid hebben om vrij te rennen. Ze zijn geen fan van koud/nat weer en zullen het indien mogelijk vermijden. Het is een van de lastigste rassen om zindelijk te maken dus houd hier rekening mee bij het uitzoeken van uw vloer. Als het kouder wordt hebben ze een hondenjas nodig om hun slanke lichaam en huid te beschermen. Italiaanse windhondjes zijn levendig en houden van competities zoals agility en lure coursing. Goedkeuring en affectie van hun eigenaar is hierbij de enige beloning die ze nodig hebben.

Hun korte vacht heeft minimale verzorging nodig. Over het algemeen bereiken deze honden een behoorlijke leeftijd. Naast botbreuken zijn Italiaanse windhondjes gevoelig voor staar, progressieve retina atrofie en soms epilepsie.

Karakter


Italiaanse windhondjes hebben een gevoelig en toegewijd karakter. Net als hun Engelse neefjes houden Italiaanse windhondjes van comfort en knuffels van hun gezinsleden. Zoals andere windhonden kunnen ze buiten enorme snelheden bereiken.

Ze komen goed overeen met andere honden als is vroege socialisatie van belang om te voorkomen dat ze verlegen worden. Het kan zijn dat ze onbekenden het liefste vermijden maar naar hun gezinsleden zijn ze aanhankelijk. De meeste Italiaanse windhondjes kunnen het niet weerstaan om katten na te jagen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar Italiaanse windhondjes mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere allerlei gebitsproblemen, botbreuken, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid), bepaalde huidziekten en patella luxatie (knieschijfontwrichting).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht ca.: 4 - 8,2 kg
 • Hoogte: 33 - 38 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Maat: Small
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Italiaans windhondje afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Italiaans windhondje


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.