Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Jackrussellterriër Honden

Geschiedenis

Jackrussellterriërs zijn in de negentiende eeuw in Engeland ontstaan uit een kruising met de nu uitgestorven white terriër. Het ras werd gefokt voor de vossenjacht (vinden, uitgraven en het vasthouden van een vos tot de jager ter plaatse was) maar bleek al snel een uitstekende rattenjager. Deze meestal kleine honden hebben een volhardend karakter en een uitstekend jachtinstinct. Er zijn twee types jackrussellterriërs: glad- en ruwharig.

Gedrag

Jackrussellterriërs zijn leuke honden. Ze zijn pittig, energiek en zitten boordevol karakter. De aanwezigheid van een jackrussellterriër valt niet te negeren. Omdat het oorspronkelijk werkhonden zijn, zijn ze graag actief. Na een wandeling van twee uur zullen ze thuis een dutje doen waarna ze weer klaar zijn om te gaan. Toch vinden ze het ook heerlijk om bij u te komen liggen en te knuffelen. Deze ondeugende honden, die altijd wat lijken te beramen, zullen in holen kruipen en onder hekken door ontsnappen, de wanhopige bevelen van hun eigenaar negerend. Hun training moet duidelijk zijn. Ze zijn intelligent en zullen dit tegen u gebruiken als u niet streng genoeg bent. Het zit in hun karakter om te jagen en het is daarom het beste om ze uit te laten in een veilig gebied of aan de lijn. Ze hebben een actief brein en onderzoeken altijd wel iets met hun neus, meestal met een kwispelende staart. Hun training kent geen einde en ze kunnen het beste dagelijks een korte trainingssessie krijgen om ze eraan te herinneren wie er ook alweer de baas is. Jackrussells houden van spelletjes zoals apporteren, verstoppertje en spelen met een frisbee. Ook zijn ze dol op graven.

Jackrussellterriërs zijn fijne huisdieren die goed kunnen omgaan met kinderen (indien ze door hen met respect worden behandeld) en andere honden in huis, al kunnen ze snauwerig zijn naar onbekende honden. Socialisatie kan hierbij helpen dus begin hier zo vroeg mogelijk mee. Ze zullen knaagdieren die als huisdier worden gehouden en ratten en muizen in de tuin najagen. Als ze hiermee zijn opgegroeid zullen ze katten soms verdragen. Jackrussellterriërs kunnen oud worden en kennen relatief weinig gezondheidsproblemen. Een ruwharige jackrussell moet een paar keer per week worden gekamd, een gladharige vacht heeft minder verzorging nodig. Het enige probleem met jackrussellterriërs is dat ze dol zijn op vossen- en hertenpoep, waarin ze zullen rollen als ze het vinden.

Karakter

Jackrussellterriërs hebben een ondeugend en speels karakter. Ze worden gedreven door hun jachtinstinct en zijn lange tijd speciaal gefokt om allerlei holen in te duiken. Hierdoor kunnen ze niet met kleine huisdieren worden gehouden.

Deze dappere honden deinzen niet terug voor een gevecht, dus let hierop tijden het wandelen. Vroege socialisatie is belangrijk. Het zijn fijne gezelschapsdieren die het heerlijk vinden om aandacht te krijgen. Jackrussells zijn altijd in voor spel en avontuur en zijn zeker geen huismussen.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar jackrussellterriërs mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), lensluxatie (loslating van de lens), progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat kan leiden tot blindheid).

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 13 - 16 jaar
 • Gewicht: 6.4 - 8.2kg
 • Hoogte: 25-38cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: kort
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: plaagdierbestrijder
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Jackrussellterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Jackrussellterriër

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.