Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Manchesterterriër

Een volwassen manchester terrier die zijn gespierde lichaam laat zien Een manchester terrier met een prachtige, korte zwarte vacht en mooie lange staart Een volwassen vrouwtjes manchester terrier die zijn mooie, slanke lichaam laat zien Een volwassen manchester terrier die mooi ligt, met zijn poten tegen elkaar Vijf prachtige kleine manchester terriers pronken met hun gigantische oren Twee gezonde volwassen manchester terriers zitten samen, wachtend op een commando Een manchester terriër op een agiliy parcours die ongelooflijk hoog springt Een manchester terrier die pronkt met zijn prachtige lange poten en slanke lichaamsbouw Een gezonde manchester terrier springt door een hoepel op een behendigheidsparcours

Geschiedenis


De black and tan terriër was in de zestiende eeuw een populair hondenras dat werd gehouden als rattenvanger. Ook 'whippet racing' was een populaire vrijetijdsbesteding. De twee rassen werden gekruist in het midden van de negentiende eeuw, waarvan de manchesterterriër het resultaat is. Er bestaat zowel een grote als kleine variant; de standaard is 5,5 - 10 kg, de toy variant weegt minder dan 5,5 kg. Omdat ze uitblinken in het bestrijden van ongedierte werden deze gestroomlijnde honden snel populair (in Engeland wordt de toy geclassificeerd als de 'English Toy Terrier', niet als Toy Manchester Terrier).

Gedrag


De Manchesterterriër is een trouwe en aanhankelijke hond die graag bij zijn gezin is. Er wordt wel gezegd dat ze katachtig zijn omdat ze zo schoon op zichzelf zijn. Ze kunnen wat terughoudend zijn naar onbekenden. Als ze met kinderen en andere honden zijn opgegroeid kunnen ze hier over het algemeen goed mee omgaan. Sommige manchesterterriër kunnen omgaan met katten, andere niet. Ze houden van blaffen en zijn daarom goede waakhonden, en het is daarom van belang ze van jongs af aan naar het commando 'koest' te laten luisteren. Manchesterterriërs kunnen gevoelig zijn en vinden het niet fijn om te lang alleen te worden gelaten. Ze zullen blaffen, knagen en graven als ze zich vervelen. Dit kan worden voorkomen door ze voldoende te vermoeien. Huisdieren zoals konijnen, hamsters en gerbils maken geen schijn van kan in de buurt van deze honden. Manchesterterriërs luisteren beter naar commando's dan andere terriërrassen, ze leren snel maar kunnen eigenwijs zijn. Ze houden niet van harde woorden en kunnen snauwerig worden als ze niet met rust worden gelaten, dus pas op met jonge kinderen in hun buurt. Het zijn slimme honden die snel leren, maar ze zijn eigenwijs en beschermend, waardoor ze een duidelijke aanpak nodig hebben en goed moeten begrijpen wie er de baas is. Ze zijn erg goed in agility, flyball en obedience en zijn dol op aandacht van mensen. De wens u te bekoren maakt de training wat makkelijker. Zoals veel terriërs heeft de manchesterterriër veel energie en moet dus regelmatig worden uitgelaten. Door hun jachtinstinct luisteren ze niet altijd naar het commando 'hier', al is het beter dan bij andere terriërrassen. Om te voorkomen dat ervandoor gaan als ze een konijn of eekhoorn op het oog hebben kunnen ze het beste in een omheind gebied of aangelijnd worden uitgelaten. Door lange wandelingen met ze te maken zorgt u ervoor dat ze vermoeid raken en voorkomt u problemen als u ze alleen thuislaat. Ze hebben een eigen plek nodig, al zullen ze er de voorkeur aan geven om bij u op de bank te komen liggen. Affectie is belangrijk voor dit trouwe, gevoelige ras.

De gladde vacht van de manchesterterriër heeft weinig verzorging nodig. Een regelmatige kambeurt is voldoende om dode haren te verwijderen. Ze hebben relatief weinig last van gezondheidsproblemen, al komt cardiomyopathie bij dit ras soms voor.

Karakter


Manchesterterriërs hebben een eigenwijs en zelfstandig karakter. Zoals de meeste terriërs hebben ze veel energie en zijn ze zelfverzekerd. Dit houdt in dat u ze voldoende goedkeuring en beloningen moet geven tijdens de training om het respect van dit pittige ras.

Rond het huis gedragen ze zich over het algemeen goed, al zal elk klein dier als prooi worden gezien. Onbekenden worden gezien als een bedreiging van hun territorium en ze zullen zich gereserveerd en nieuwsgierig (of zelfs onbeleefd) tegen hen opstellen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Manchesterterriër mee te maken kan krijgen zijn onder andere de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (aandoening aan het heupgewricht dat tot kreupelheid kan leiden), heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), hartziekten, oogproblemen en epilepsie.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 14 - 18 jaar
 • Gewicht ca.: 5,4 - 10 kg
 • Hoogte: 38 - 41 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: plaagdierbestrijder
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Manchesterterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Manchesterterriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.