Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Mastín del pirineo

Pyreneeën-mastiff-lying-down Pyreneese-mastiff-running Pyreneese-mastiff-puppy Pyrenees-mastiff-gezicht Pyreneese-mastiff-puppy's

Geschiedenis


De mastín del pirineo is een groot hondenras dat afkomstig is uit de Spaanse regio Aragón. Ze zijn verwant aan een grote vee-waakhond en werden officieel erkend als ras in de jaren 1970. Tot dan toe werd aangenomen dat deze honden dezelfde honden waren als de Pyrenese berghonden. Hoewel in de jaren 1950 werd voorkomen dat het ras uitstierf, zijn deze honden nog altijd vrij zeldzaam.

Gedrag


De mastín del pirineo is aanhankelijk, gehoorzaam en lief naar zijn gezin. Ze zijn voorzichtig met kinderen, honden en andere huisdieren in huis. Ze zijn van nature argwanend naar onbekende mensen waardoor vroege socialisatie van belang is. Ze zullen u waarschuwen als er iemand aan de deur staat en houden mensen die ze niet kennen nauwlettend in de gaten, klaar om in te grijpen als ze het idee hebben dat u wordt bedreigd. Het is belangrijk dat ze nieuwe mensen leren kennen. Door puppycursus en vroege socialisatie, zowel binnen als buitenshuis, voorkomt eventuele incidenten met onbekenden. Ze zijn gefokt om te waken en daar zijn ze dan ook goed in.

De training dient duidelijk en consequent te zijn. Leer deze grote hond vroeg om goed naast te lopen, al trekken ze doorgaans niet aan de lijn en lopen ze braaf mee. Ze blijven graag in de buurt van de mensen van wie ze houden. Geduld is vereist bij het trainen van dit ras maar het zijn lieve, vriendelijke honden die graag knuffelen en bij mensen in de buurt willen zijn. Ze houden altijd in de gaten of thuis alles in orde is. Hoewel ze het niet fijn vinden om te lang alleen te worden gelaten, vinden ze het wel prima om lange tijd te slapen. Ze kunnen last hebben van verlatingsangst, dus leer ze van jongs af aan om korte tijd alleen te zijn. Als ze zich vervelen kunnen ze vernielzuchtig worden, dus benchtraining is aanbevolen.

Voor een dergelijk groot ras hebben ze niet veel beweging nodig. Een aantal korte ommetjes houdt ze tevreden, al vinden ze het heerlijk om buiten nieuwe honden te leren kennen om mee te spelen. Korte wandelingen komen ook tegemoet aan hun 'de buurt in de gaten houden' neiging. Over het algemeen luisteren ze redelijk goed naar het commando 'hier'. Wees voorzichtig met het uitlaten van honden jonger dan één jaar, aangezien hun groeiende botten niet zo veel beweging aankunnen en teveel beweging voor problemen kan zorgen.

De lange vacht van de mastín del pirineo moet regelmatig worden gekamd om te voorkomen dat het huis vol met haren ligt. Het zijn vrij schone honden maar de hoeveelheid haren die ze verliezen is indrukwekkend, net als hun kwijl.

Entropion en ectropion komt bij dit ras voor, dus het is belangrijk dat u er bij deze honden een goede oogzorg op nahoudt. Maagtorsies en heupdysplasie komen voor. Het zijn grote honden met een enorme eetlust, dus geef goed voer en houd de hoeveelheden goed in de gaten (obesitas komt veel voor). Het zijn geen sprinters en ze vinden het prima om de hele dag te slapen. Gematigde beweging en een goed dieet is daarom noodzakelijk.

Karakter


De mastín del pirineo is een grote vriendelijke reus. Ze zijn dol op hun gezien en kunnen argwanend zijn naar onbekenden. De mastín del pirineo houdt van iedereen die deel uitmaakt van zijn gezin, ook van andere honden, katten en kinderen. Ze kunnen bijzonder goed omgaan met kinderen, hun zachte aard komt helemaal naar boven als er kinderen in de buurt zijn.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de mastín del pirineo te maken kan krijgen zijn onder andere bindvliesontsteking, entropion (naar binnen rollen van het ooglid) en heupdysplasie.

Rasinformatie


  • Status: Zeldzaam
  • Levensverwachting: 11 - 13 jaar
  • Gewicht: 80 - 100 kg
  • Hoogte: 73,5 - 81 cm
  • Zeldzaam: Nee

Mastín del pirineo afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Mastín del pirineo


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.