Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Mexicaanse naakthond

Het atletische lichaam van een mexicaanse haarloze Het katachtige hoofd van een mexicaanse haarloze Het kenmerkende kale hoofd van een mexicaanse haarloze Het iconische gezicht van een mexicaanse haarloze Twee mexicaanse haarloze honden naast elkaar kijken nieuwsgierig

Geschiedenis

De Mexicaanse naakthond wordt in Mexico, het land van herkomst, Xoloitzcuintle genoemd (kort: xolo). Het ras komt voor in drie maten: klein (25-40 cm), middel (40-50 cm) en groot (50-60 cm). De Mexicaanse naakthond is meer dan drieduizend jaar geleden ontstaan. Ze werden gezien als gezelschapsdieren en gebruikt voor het vangen van kleine prooidieren, maar belangrijker nog als een gift van de goden om mensen bij hun overtocht naar het hiernamaals te helpen. Een fokprogramma in de jaren 1940-1950 heeft ervoor gezorgd dat het aantal Mexicaanse naakthonden toenam. Deze honden kunnen met of zonder vacht worden geboren, en meestal komen beide voor binnen hetzelfde nest. De Mexicaanse naakthond is de officiële hond van Mexico.

Gedrag

Xolo's zijn rustige en aanhankelijk honden die een nauwe band met hun gezin vormen, hoewel ze de neiging hebben om zich met name aan één persoon te hechten. Toch ontvangen ze van elk gezinslid graag aandacht. Van nature zijn ze argwanend naar onbekenden en hebben een vroege socialisatie nodig om te voorkomen dat ze agressief of te waaks worden. Door veel mensen bij u thuis uit te nodigen en uw hond bloot te stellen aan nieuwe situaties, zorgt u ervoor dat uw hond zich tot een vriendelijk en evenwicht huisdier zal ontwikkelen. Ze kunnen goed omgaan met respectvolle kinderen, maar zullen niet accepteren als ze worden gepest en er aan hun staart wordt getrokken. Als ze met katten zijn opgegroeid kunnen ze hier mee samenleven al hebben ze de neiging op kleine dieren te jagen. Naar onbekende honden kunnen ze happerig zijn, dus zorg ervoor dat ze gewend raken aan onbekende honden door ze deel te laten nemen aan puppycursussen.

De Xolo is een goede waakhond en blaft zelden, dus als ze dit wel doen weet u dat er iets aan de hand is. Ze worden wel 'dokter honden' genoemd, omdat mensen met arthritis baat zouden hebben bij de warmte die ze uitstralen.

Het trainen van de mexicaanse naakthond kost tijd en geduld, al kunnen ze snel leren als ze hiervoor in de stemming zijn. Positieve stimulatie en snacks als beloning werken goed, en als ze eenmaal iets hebben geleerd zullen ze het onthouden. Ze zijn gevoelig en slim en reageren niet goed op een te harde aanpak. Door de training kort, consequent en leuk te houden ontwikkelen deze honden zich tot welgemanierde dieren, die weten waar hun grenzen liggen. Een strenge blik is meestal voldoende om te laten weten dat u bepaald gedrag niet waardeert.

Deze honden hebben vrij veel beweging nodig en hebben de kans nodig om hun nerveuze energie kwijt te kunnen door te rennen en spelen. Ook al denkt u dat uw hond uitstekend naar het commando 'hier' luistert is het niet verstandig hem in een onveilig gebied onaangelijnd uit te laten. Als ze een klein dier op het oog hebben zullen ze het achtervolgen en hun jachtinstinct is gegarandeerd sterker dan hun zin om u te gehoorzamen! Door ze veel speeltjes te geven voorkomt u dat ze zich gaan misdragen. Rond twaalf maanden zijn ze fysiek volwassen, pas na twee jaar zijn ze ook mentaal volwassen.

Van een haarloze hond verwacht u misschien dat deze geen (vacht)verzorging nodig hebben, maar dit is niet het geval. Ze houden zichzelf schoon, haast zoals een kat, maar moeten toch zo nu en dan met een milde shampoo worden gewassen, Ook moeten ze indien nodig worden ingesmeerd met zonnebrandcrème.

Karakter

Mexicaanse naakthonden hebben een aanhankelijk en gezellig karakter. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en hebben fysiek contact nodig. Om in huis tevreden te zijn hebben ze dagelijks een goede wandeling en speelsessie nodig. Het zijn goede waakhonden die in huis wantrouwig kunnen zijn naar gasten en andere honden. Vroege training en socialisatie zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze honden zich ontwikkelen tot evenwichtige en zelfverzekerde dieren.

Gezondheidsproblemen

Mexicaanse naakthonden kennen geen erfelijke ziekten, al missen de haarloze honden vaak tanden. Dit probleem houdt verband met het gen dat voor haarloosheid zorgt, aangezien honden met vacht wel al hun tanden hebben. Tijdens de koude manden hebben ze een hondenjas nodig om ervoor te zorgen dat ze het niet te koud krijgen.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht ca.: 4 - 20 kg
 • Hoogte: 25 - 60 cm (miniatuur - standaard)
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Laag
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: gezelschapshond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Verwante producten

Mexicaanse naakthond afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Mexicaanse naakthond

There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.