Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Noorse elandhond

Norwegian-elkhound-lying-down Een gezonde volwassen noorse elandhond met een mooie donkere vacht Norwegian-elkhound-happy Norwegian-elkhound-puppy Een noorse munt

Geschiedenis


De (Noorse) elandhond behoort tot de spitzhonden en werd gebruikt voor de jacht op elanden. De elandhond speurde de eland op en hield het staande tot de jager ter plaatse was om het te doden. Ook werden ze gebruikt als waak- en herdershond. Elandhonden komen al voor sinds de Noormannen Scandinavië bewoonden.

Gedrag


Noorse elandhonden zijn een speelse, energieke honden die niets fijner vinden dan buiten zijn. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn uitstekende hardloopmaatjes. Ze kunnen goed omgaan met kinderen als ze dit van jongs af aan hebben geleerd. Ook de omgang met andere huisdieren gaat meestal goed. Het zijn trouwe en toegewijde huisdieren, die alarm slaan als er iemand voor de deur staat. Ze zijn vriendelijk en houden van mensen. Ook onbekenden zullen ze daarom doorgaans accepteren, zeker na goede socialisatie. Ze zijn graag dicht bij hun familie en willen deelnemen aan elk avontuur. Ze vinden het fijn om mee op stap te gaan en zijn erg geschikt voor actieve gezinnen die graag lange wandelingen maken. Deze honden hebben het nodig om te rennen en te verkennen, ze denken zelfstandig en hebben de kans nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ze zijn alert en onstuimig en hebben lange wandelingen nodig om ze mentaal voldoende uitdaging te bieden.

Omdat het speurhonden zijn moeten ze aangelijnd of op een veilige plek worden uitgelaten. Ze kunnen er soms vandoor gaan als ze iets ruiken om pas uren later terug te komen. Als ze eenmaal een goede wandeling hebben gehad, zijn ze rustig en tevreden in huis; als ze niet genoeg worden uitgelaten kunnen ze zich gaan vervelen en vernielzuchtig worden. De Noorse elandhond leert vrij snel, maar kan koppige zijn en alles wat u van ze vraagt in twijfel trekken. Door de trainingssessies kort te houden en ze zo nu en dan wat lekkers te geven, blijven ze geïnteresseerd. Ze moeten leren wie de baas is en de training moet steng maar vriendelijk zijn om problemen in de toekomst te voorkomen. Ze kunnen soms bezitterig zijn rond voedsel en bijvoorbeeld speelgoed, dus leer ze van jongs af aan wat gepast gedrag is. Ze zijn van nature beschermend voor degenen om hen heen en zien zichzelf als even belangrijk als de rest van het gezin. Activiteiten zoals agility helpen bij het tot stand brengen van een hechte band. Ook kunnen ze zo hun energie kwijt.

Hun lange, dichte vacht is ideaal voor winterse omstandigheden, en het is dan ook niet verrassend dat ze de voorkeur geven aan koeler weer. De vacht moet een paar keer per week worden gekamd en veel vaker als ze in de rui zijn. De enige grote zorg voor de gezondheid van de elandhond is heupdysplasie. Nierziekte komt soms ook voor.

Karakter


De Noorse elandhond heeft een dapper, uitbundig en zelfverzekerd karakter. Ze zijn altijd in voor een spelletje en hebben bergen energie. De meeste elandhonden zijn vriendelijk naar mensen die ze niet kennen. Training kan nodig zijn om te voorkomen dat ze tegen gasten opspringen. Ze kunnen leren met katten om te gaan als ze hier mee zijn opgegroeid, hoewel ze een sterk jachtinstinct houden.

Gezondheidsproblemen


Health problems that may affect Norwegian Elkhounds include canine hip dysplasia (CHD), luxating patella (dislocation fo the knee cap), kidney disease, allergies, some cancers, heart disease, progressive retinal atrophy (PRA: degeneration of the retina which can lead to blindness), epilepsy and heart disease.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 22 - 25 kg
 • Hoogte: 50 - 52 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Noorse elandhond afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Noorse elandhond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.