Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Yorkshire terriër

Twee jonge zwart en bruin gecoate yorkshire terriers genieten van elkaars gezelschap Een mooie, kleine yorkshire terriër met een gezonde, lange vacht en knoopneus Een lieve kleine yorkshire terrier puppy met een prachtige vacht Twee volwassen yorkshire terriers met gezonde, donkere vachten Een close up van de korte, dikke, pezige vacht van een yorkshire terriër Een lieve, kleine yorkshire terriër die netjes op de bank zit Een prachtige, kleine yorkshire terriër, die om de hoek gluurt Een gezonde jonge yorkshire terriër met een puppy lichaam

Geschiedenis


De Yorkshire terriër of 'York' is ontstaan in Yorkshire, Engeland, in het midden van de negentiende eeuw. Arbeiders uit Schotland namen kleine terriërs met zich mee naar hun werk in de katoenspinnerijen. Uit deze honden is de Yorkshire terriër voortgekomen. Omdat ze oorspronkelijk werden gebruikt om ratten in de spinnerijen te vangen worden ze als werkhond geclassificeerd. De terriërs zijn waarschijnlijk gekruist met onder andere de paisley en skyeterriër om het ras tot stand te brengen zoals we dat nu kennen. Rond 1900 werd de voorkeur gegeven aan een kleinere hond die minder dan 4.5 kilo woog. De Yorkshire terriër is wereldwijd één van de populairste terriërs.

Gedrag


Yorkshire terriërs zijn lief, actief en aanhankelijk, al is het niet een typische schoothond. Ze hebben een uitgesproken persoonlijkheid en kunnen te beschermend worden over hun eigenaren. Het is daarom belangrijk ze al van jongs af aan goed te socialiseren door deel te nemen aan puppycursussen en ze kennis te laten maken met onbekenden. Desalniettemin zijn het leuke honden die altijd in zijn voor avontuur (en kattenkwaad). Deze goede waakhonden zijn druk en nieuwsgierig en zullen u altijd laten weten wanneer iemand uw voordeur nadert. Yorkshires moeten wat te doen hebben en hebben een hoop fysieke en mentale uitdaging nodig. Ze hebben de neiging om veel te blaffen, al kan training en genoeg wandelen en spelen hiertegen helpen. Korte wandelingetjes en het apporteren van een speeltje binnenshuis helpt ze tevreden te houden. Deze honden zijn onafhankelijk maar houden er niet van om te lang alleen te worden gelaten. Ze leren snel en houden van gezelschap waardoor het trainen van deze honden niet moeilijk is. Dit houdt ze bovendien bezig en voorkomt dat ze vernielzuchtig worden. Met de juiste training zijn dit goede gezinshonden die het gezelschap van respectvolle kinderen prima vinden. Ook onbekenden zullen ze accepteren als ze hiermee hebben leren omgaan, maar kleine harige huisdieren maken geen schijn van kans. De Yorkshire werd gefokt om op ratten en muizen te jagen, waarin ze dus ook bijzonder goed zijn. Laat uw Yorkshire terriër daarom nooit kennismaken met hamsters of gerbils.

Ook Yorkshire terriërs verharen, maar niet zoveel als de meeste honden. Hun lange vacht moet dagelijks worden gekamd waardoor veel eigenaren kiezen voor de kortere 'puppy cut'. Veel mensen met een hondenallergie hebben dit probleem niet met de Yorkshire terriër. Dit is een gezond ras, al hebben ze voldoende beweging nodig om te voorkomen dat ze te dik worden. Patella luxatie komt soms voor (zoals bij meer kleinere hondenrassen).

Karakter


Yorkshire terriërs hebben een dapper en lief karakter. In veel opzichten zijn het typische terriërs, in andere opzichten zijn ze juist weer uniek. Ze zijn nieuwsgierig en luidruchtig en zullen u er meteen op attent maken als er bezoek is. Ook komen ze graag bij u op de bank liggen om te knuffelen. Ze zijn niet bepaald vriendelijk naar andere honden, al kan vroege socialisatie hierbij helpen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar Yorkshire terriërs mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere een verminderde bloedtoevoer door de lever, oogziekten, hartziekten, patella luxatie (knieschijfontwrichting), ziekte van Legg-Calvé-Perthes (aandoening van het heupgewricht dat kan leiden tot verlamming en zwelling van de gewrichten), epilepsie en huidproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht ca.: 1,8 - 3,2 kg
 • Hoogte: 20-23 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: schoothondje
 • Maat: Small
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot 30 minuten

Yorkshire terriër afbeeldingen

Kiki
Onze kleine mijnwerker
Arnold the Parti Yorkie op 6 maanden oud
Mijn naam is Rosie

Recente beoordelingen voor Yorkshire terriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.