Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Amerikaanse waterspaniël

Amerikaanse water spaniel staand in het bos Amerikaanse water spaniël liggend op een patio

Geschiedenis


De oorsprong van de Amerikaanse waterspaniël (AWS) is een mysterie. Het lijkt op een kleinere versie van de ierse waterspaniël maar ook op de curly coated retriever en Engelse waterspaniël. Deze vrij kleine hond met dichte en waterafstotende vacht, is bijzonder goed in het terughalen van wild uit de lastigste bosgronden. Omdat deze hond werd meegenomen op roeiboten om de jachtgebieden te bereiken, was een kleine hond het meest geschikt. Oorspronkelijk werd deze hond gefokt om te helpen bij de jacht, nu wordt getracht een hond te fokken met een wat kalmer karakter zodat hij als huisdier kan worden gehouden.

Gedrag


Zoals de naam doet vermoeden zijn Amerikaanse waterspaniëls dol op water en hebben ze een uitstekend uithoudingsvermogen als het aankomt op zwemmen. Ze vinden het heerlijk om buiten te zijn en passen dan ook het beste bij eigenaren die graag lange wandelingen maken. Ze zijn onvermoeibaar en het gelukkigste wanneer ze de grond kunnen besnuffelen en geuren kunnen najagen. Zoals de meeste spaniëls gaan ook deze honden goed samen met kinderen en huisdieren, al geven ze vaak de voorkeur aan één gezinslid. Ze zijn erg speels maar vinden het ook heerlijk om een slaapje bij u op schoot te doen. Sommige honden kunnen aanvankelijk wat terughoudend zijn naar onbekenden, en u kunt ze dan ook het beste op jonge leeftijd kennis laten maken met zoveel mogelijk mensen. AWS kunnen agressief zijn naar andere honden van hetzelfde geslacht, maar ook dit is te voorkomen door ze hier op jonge leeftijd op te trainen. Deze honden doen het goed in behendigheid-, flyball-, gehoorzaamheid- en veldtrainingen, zolang ze hun lichaam en geest maar kunnen gebruiken. Het zijn werkhonden die u willen bekoren maar zich makkelijk kunnen gaan vervelen. Ze zijn trouw en zachtaardig. Om te voorkomen dat deze honden overmatig gaan blaffen zult u ze dit op jonge leeftijd moeten afleren.

De dubbele vacht biedt bescherming tegen de kou en vocht. Om te voorkomen dat de vacht gaat klitten moet deze regelmatig gekamd en geknipt worden, al is de vacht over het algemeen vrij makkelijk te onderhouden. Amerikaanse waterspaniëls kunnen erg op eten zijn gefocust en hier waaks over zijn. Dit kunt u ze afleren door hun eten tussendoor een paar seconden van ze af te nemen.

Zoals de meeste spaniëls kan ook de AWS last hebben van oorproblemen. Controleer hun oren daarom regelmatig op mijten en infecties. Pas ook op voor overgewicht.

Karakter


De Amerikaanse waterspaniël is een intelligente hond met een werkkarakter waardoor hij goed te trainen is. Zoals de naam doet vermoeden zijn ze dol op water en getraind om op watervogels te jagen en deze te apporteren. Het zijn goede gezinshonden die het heerlijk vinden om met kinderen te spelen. Om te voorkomen dat ze op latere leeftijd timide zijn of misschien zelfs agressief gedrag vertonen naar andere honden, is het van belang ze al op jonge leeftijd te leren omgaan met soortgenoten.

Het zijn ook goede waakhonden die alarm zullen slaan wanneer ze ongekende geluiden horen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Amerikaanse waterspaniël mee te maken kan krijgen zijn heupdysplasie, huidproblemen (zoals dermatitis en kaalheid) en cataracts (grijze staar).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 13 years
 • Gewicht: 11 - 18 kg
 • Hoogte: 15 - 18"
 • Zeldzaam: Ja
 • Vacht: Medium - dubbel
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: vogelhond
 • Formaat: Medium
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: tot 2 uur

Amerikaanse waterspaniël afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Amerikaanse waterspaniël


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.