Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Ceskyterriër

Een cesky terriër die netjes zit te wachten op aandacht van zijn baasje Een cesky terriër die pronkt met zijn prachtig verzorgde vacht Een cesky terriër die pronkt met zijn keurige baard en mooie grote ogen Een cesky terriër met prachtige puntige oren en een lange franje Een close up van een cesky terrier prachtige nette baard Een jonge cesky terriër die op zijn achterpoten staat en aandacht wil Een volwassen cesky terriër met een prachtig verzorgde grijze en zwarte vacht Een close up van het prachtig verzorgde gezicht van een cesky terriër Een volwassen cesky terriër met een prachtig verzorgde vacht

Geschiedenis


De ceskyterriër is afkomstig uit Tsjechië waar het in ras in 1948 door Frantisek Horak tot stand werd gebracht. Het ras is een kruising tussen een schotse terriër en een sealyhamterriër (en mogelijk de dandie dinmont-terriër) en was klein genoeg om vossenholen in te kunnen gaan en ratten te vangen. Tegen de jaren 1980' was men van mening dat het ras niet meer voldoende leek op het originele ras. Om het 'originele' ras terug te krijgen werd er opnieuw gekruist met de sealyhamterriër. De ceskyterriër wordt ook wel de boheemse terriër genoemd en is vrij zeldzaam.

Gedrag


De ceskyterriër is een aanhankelijke, levendige en blije hond. Ze zijn rustiger dan de meeste terriërs, tenzij ze aan het jagen zijn. Het zijn goede huisdieren die vriendelijk zijn tegen kinderen en andere honden in huis. Voor katten geldt dit niet altijd al zullen deze terriërs er meestal wel mee om kunnen gaan als ze ermee zijn opgegroeid. Ze zijn geduldig met kinderen (indien ze met respect worden behandeld) en vinden het heerlijk om in huis te spelen. Als ze van jongs af gewend zijn geraakt aan het leren kennen van nieuwe mensen dan accepteren ze meestal onbekenden in hun huis, al zullen ze u door te blaffen altijd laten weten dat iemand het huis nadert. Door het vriendelijke en rustige karakter wordt de ceskyterriër, die dol is op aandacht, vaak gebruikt als therapiehond.

Training vereist geduld, het zijn immers terriërs. Het is mogelijk deze hond te trainen maar door zijn eigenwijze aard heeft hij een stevige aanpak nodig en kost de training tijd. Snacks en beloningen kunnen bij de training helpen, als zal het eindeloos veel tijd kosten om deze hond goed naar het commando "hier" te laten luisteren. Omdat deze hond oorspronkelijk werd gefokt om te jagen, is het verstandig om hem in een veilig gebied of aangelijnd uit te laten. Ook moet altijd duidelijk zijn wie de baas is omdat de ceskyterriër anders graag deze rol vervult. Een duidelijke, consequente training is noodzakelijk om met hun pittige en eigenwijze karakter om te gaan. Hoewel deze terriërs niet goed reageren op een te harde aanpak is een 'tough love' benadering het beste. Ze zijn goed in onder andere agility en obedience, vinden het heerlijk om rond te rennen en te paraderen.

Ceskyterriërs hebben vrij veel beweging nodig om ze mentaal en fysiek voldoende uit te dagen. Dagelijks een lange wandeling is het beste, al vinden ze meerdere korte wandelingen en intensieve speelsessies in de tuin ook prima. Ze vinden het leuk wanneer u hun favoriete speeltje voor ze verstopt en hebben een uitstekende reukzin.

Hoewel de vacht van de ceskyterriër op verschillende manieren kan worden onderhouden, wordt deze meestal, zoals bij de meeste terriërrassen, gestript. Ook moet de vacht worden geknipt (doorgaans vier keer per jaar) waarbij het haar rond de buik, poten en kop (voor de karakteristieke baard) lang wordt gehouden. De vacht dient een aantal keer per week te worden gekamd.

De ceskyterriër is een vrij sterke hond en heeft eigenlijk alleen last van 'scotty cramp' - dit is niet pijnlijk - en soms oogproblemen.

Karakter


Ceskyterriërs hebben een ontspannen doch sterk karakter. Ze gaan graag op avontuur uit en hebben een uitstekend uithoudingsvermogen. Binnenshuis zijn het vrij ontspannen honden en een van de rustigste terriërrassen. Ze spelen graag spelletjes en komen (voor dat het een terriër is) vrij goed overeen met andere dieren. Voor onbekenden hebben ze meestal weinig belangstelling al zullen ze beleefd zijn.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar ceskyterriërs mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting) en scottie cramp (verkramping).

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht: 5.9 - 10 kg
 • Hoogte: 25 - 33 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: plaagdierbestrijder
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Ceskyterriër afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Ceskyterriër


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.