Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Chinook

ChiNook hond gezicht close up in de Snow Knappe chiNook hond starend in de verte met bos op de achtergrond

Geschiedenis


De chinook is tot stand gekomen in New Hampshire nadat Arthur Walden zijn husky kruiste met een mastiff-achtige hond. In 1917 werd een puppy genaamd Chinook de dekreu voor alle generaties op dat moment. Deze honden waren uitstekend geschikt voor het trekken van sleden en werden zelfs gebruikt voor Richard Evelyn Byrds expeditie naar Antarctica in 1929. Het is nog altijd een vrij zeldzaam ras waarvan jaarlijks minder dan honderd puppy's worden geboren. Deze honden worden voornamelijk als huisdier gehouden, hoewel sommige hobbyisten de honden nog houden om sleden te trekken.

Gedrag


De chinook is een rustige, vriendelijk hond die graag bekoort. Het zijn goede huisdieren die uitstekend met kinderen kunnen omgaan als ze hiermee zijn opgegroeid. Ook met katten en andere honden kunnen zij goed samenleven als ze hier van jongs af aan aan gewend zijn geraakt. Ze kunnen erg wantrouwig zijn naar onbekenden en beschermend over hun familie wanneer onbekenden het huis binnenkomen. Door deze honden hier op jonge leeftijd aan te laten wennen kunt u dit echter beperken. Doorgaans zijn deze honden niet verlegen en zelden agressief naar mensen. In huis zijn ze rustig en zullen bij u op schoot kruipen als ze hier ook maar even de kans toe krijgen. Chinooks zijn niet moeilijk te trainen aangezien ze graag leren en hun eigenaar willen bekoren. Ze kunnen goed werken binnen een roedel maar ook alleen. Omdat deze honden van gezelschap houden kunnen ze het beste samen met een andere hond worden gehouden of door iemand die het grootste deel van de dag thuis is. Het kan lastig zijn om deze hond aan de lijn te leren lopen omdat ze immers zijn gefokt om sleden te trekken. Om te voorkomen dat u omver wordt getrokken is dit het eerste wat u deze hond moet leren. Het zijn uitstekende hardloopmaatjes die verder dan u kunnen rennen. Doorgaans is het bij u roepen van deze hond geen probleem waardoor hij onaangelijnd kan worden uitgelaten. Over het algemeen is deze hond vriendelijk naar andere honden, al is puppytraining aanbevolen om hem sociale vaardigheden bij te brengen. Ze graven graag, bijvoorbeeld om een koele plek te creëren waar ze kunnen slapen. Omdat schade aan uw tuin aan kan richten kunt u uw hond hiervoor een eigen plek te geven.

Hun korte vacht is makkelijk te onderhouden. Wel is deze hond tweemaal per jaar in de rui en moet dan veel vaker worden gekamd. Omdat dit ras vrij zeldzaam is, is de genenpoel beperkt waardoor erfelijke ziekten een probleem kunnen zijn. Door de stamboom goed na te gaan wanneer u een puppy aanschaft kunt u problemen voorkomen, al is het aantal chinooks beperkt. Epilepsie en heupdysplasie kan bij dit ras voorkomen.

Karakter


Chinooks hebben een sociaal en lief karakter. Ze gaan goed samen met kinderen, zeker als ze hiermee zijn opgegroeid. Omdat ze zijn gefokt om sleden te trekken vinden ze het heerlijk om te rennen en op ontdekking uit te gaan. Toch zijn het geen workaholics en zal deze hond altijd bij u op schoot proberen te kruipen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar Chinooks mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, patellaluxatie (knieschijfontwrichting) en vanwege hun beperkte genenpoel bepaalde erfelijke aandoeningen.

Rasinformatie


 • Status: Zeldzaam
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht: 25 - 41 kg
 • Hoogte: 53 - 69 cm
 • Zeldzaam: Ja
 • Vacht: kort - dubbel
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: werkhond
 • Formaat: Large
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Chinook afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Chinook


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.