Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cirneco dell'Etna

Cirneco dell'etna hond tegen een witte achtergrond Cirneco dell'etna hond close up portret Cirneco dell'etna hond staande op een zanderige open plek Cirneco dell'etna hond met uitgestoken tong in een veld van bloemen Cirneco dell'etna in een veld klaar om te spelen Schattige cirneco dell'etna die naast een vaas met bloemen ligt

Geschiedenis


De cirneco dell'Etna is een kleine jachthond, afkomstig uit het gebied rond de Etna op Sicilië. Hier werd het ras, dat erom bekend staat lang te kunnen werken zonder voer en water, gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen. Ze hebben een uitstekende reukzin en kunnen zich snel en behendig voortbewegen over moeilijk begaanbare ondergronden.

De cirneco dell'Etna is de kleinste jachthond afkomstig van de Mediterrane eilanden en wordt nu voornamelijk als showhond en huisdier gehouden.

Gedrag


De cirneco dell'Etna is een vriendelijke, actieve hond die van mensen houdt. Zoals de meeste honden kunnen deze honden wanneer ze goed zijn gesocialiseerd prima omgaan met onbekenden en zijn het goede gezinshonden. Omdat het jachthonden zijn bestaat wel de kans dat ze katten achtervolgen, al zullen ze hen waarschijnlijk accepteren als ze ermee zijn opgegroeid. Ze kunnen goed omgaan met andere honden in huis en zijn over het algemeen vriendelijk en speels wanneer ze buiten een andere hond tegenkomen. Ze zijn sociaal en zelden agressief naar andere honden. Te wild spelen met jonge kinderen kan beter worden vermeden aangezien de cirneco een gevoelige hond is die het niet fijn vindt om wild te spelen/geplaagd te worden. Door hun vriendelijke, spontane karakter kunnen ze goed omgaan met kinderen (indien zij hen respectvol behandelen) en zullen liefdevol en trouw zijn naar de mensen om hen heen. Ze zijn dol op aandacht en knuffels en het is dan ook een hele klus om deze honden van uw bank of bed te houden.

Cirnechi (meervoud) zijn slim en leren snel, al hebben ze een korte concentratieboog waardoor ze zich kunnen gaan vervelen tijdens een lange trainingssessie. Korte sessies en positieve stimulatie werken daarom het beste. Ze zijn uitsteken in bijvoorbeeld agility competities en doen het goed als therapiehond omdat ze dol zijn op aandacht.

De cirneco dell'Etna is energiek en heeft veel beweging nodig. Lange wandelingen waarbij ze de kans hebben om rond te rennen houdt hun geest en lichaam actief en voorkomt verveling. Omdat het jachthonden zijn kunnen ze er plotseling vliegensvlug vandoor gaan wanneer ze iets op het oog hebben en het is daarom het beste ze aan de lijn of in een veilig gebied uit te laten. Door hun uitstekende uithoudingsvermogen zijn het goede hardloopmaatjes. Deze hond kan goed springen en klimmen en het is daarom van belang dat uw tuin goed omheind is. Ook graven ze graag en om schade aan uw tuin te voorkomen kunt u ze het beste een eigen plek geven waar ze dit kunnen doen. Ze kunnen urenlang met hun speeltjes spelen en lijken hier nooit genoeg van te krijgen. Indien ze voldoende beweging krijgen is dit in huis een rustige hond.

De vacht van de cirneco dell'Etna is kort en vereist weinig verzorging. Om de vacht te laten glanzen en dode haren te verwijderen moet deze tweemaal per week met bijvoorbeeld een rubberen handschoen worden gekamd. Ze kunnen het vervelend vinden wanneer hun poten worden aangeraakt waardoor het lastig kan zijn om hun nagels te knippen. Door ze hier op jonge leeftijd aan te laten wennen kunt u dit voorkomen.

Gezondheidsproblemen


Dit gezonde ras heeft geen erfelijke aandoeningen. Door hun geringe lichaamsvet en dunne huid kunnen ze makkelijk schrammen oplopen. Ook hebben ze daarom tijdens koud weer soms een hondenjas nodig.

Rasinformatie


 • Status: Zeldzaam
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar +
 • Gewicht: 8 - 12 kg
 • Hoogte: 46 - 51 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: land
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: jachthond
 • Formaat: Medium
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Cirneco dell'Etna afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Cirneco dell'Etna


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.