Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Picardische herdershond

Picardy-schaapherder-witte-achtergrond Een mooie kleine donkere vacht picardy herdershond pup rennend op volle snelheid Een mooie kleine picardy schaapshond puppy met een vieze bruine baard Een gezonde volwassen picardy herdershond die door wat water rent

Geschiedenis


De Picardische herdershond is het oudste Franse herdersras dat al voorkomt sinds de negende eeuw. Na de twee Wereldoorlogen daalde het aantal picardische herdershonden snel en ook tegenwoordig is het nog altijd een zeldzaam, maar niet bedreigd, hondenras. Ze werden gefokt als herdershonden, en werden gebruikt om schapen door Frankrijk en België te drijven en te hoeden. De precieze oorsprong is onbekend, al wordt vaak aangenomen dat ze verwant zijn aan de Briard-, Beauceron- of Belgische herdersrassen.

Gedrag


De Picardische herdershond is een trouwe metgezel die te allen tijde aan uw zijde zal staan. Ze komen overeen met hun gezinsleden, andere honden, huisdieren en kinderen maar moeten van jongs af aan worden gesocialiseerd. Ze kunnen territoriaal zijn als ze niet gewend zijn aan onbekenden en het is daarom belangrijk ze te laten deelnemen aan puppycursussen, ze nieuwe mensen te laten ontmoeten en bezoekers bij u thuis uit te nodigen als het nog puppies zijn. Kleine dieren zullen ze meestal niet achtervolgen, maar ze kunnen soms kleine kinderen proberen te hoeden, zoals vaker voorkomt bij herdershonden.

Ze leren snel en zijn intelligent, en hebben daarom een stevige en consistente training nodig om het beste uit ze naar boven te halen. Een positieve aanpak werkt het beste, ze zullen dan snel leren. Een consistente training zorgt ervoor dat deze honden zich ontwikkelen tot goed gemanierde, afgericht honden. Ze kunnen gevoelig zijn voor harde woorden en een te harde aanpak. Een zachte aanpak en lovende woorden zorgen ervoor dat ze begrijpen wat u van hen vraagt. Ze moeten iets te doen hebben, agility competities of obedience passen daarom goed bij dit ras.

De sterke band die deze honden met hun eigenaren hebben kan nadelen hebben. Ze kunnen last krijgen van verlatingsangst, dus leer ze van jongs af aan korte momenten alleen te zijn.

Ze staan erom bekend kieskeurige eters te zijn. Het kan even duren voordat u het voer heeft gevonden dat ze graag eten.

Picardische herdershonden zijn actief en vinden het fijn om te rennen. De luisteren meestal goed naar het commando 'hier' dus u kunt ze onaangelijnd laten rondlopen als u er zeker van bent dat ze terugkomen. Als ze goed gesocialiseerd zijn, zullen ze met andere honden spelen, waarbij ze hen zullen proberen te hoeden. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze deel uitmaken van het gezinsleven en zijn niet gelukkig als ze in kennels worden gehouden. Ze hebben het gezelschap van mensen nodig en zullen na een lange wandeling graag bij u op de bank komen zitten.

De vacht onderhoudt zichzelf. Het heeft een stugge structuur en geen sterke geur waardoor deze honden zelden een bad nodig hebben. De vacht moet om de paar weken worden gekamd om dode haren te verwijderen maar verhaart verrassend weinig. Goed kammen tijdens de rui is aanbevolen.

Ze kunnen last hebben van heupdysplasie maar omdat het geen zware honden zijn komt dit niet vaak voor. Ook oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie, komen voor. Omdat inteelt niet voorkomt is dit een gezond ras.

Karakter


Picardische herdershonden hebben een gevoelig en aangenaam karakter. Het zijn goede familiehonden die volledig deel willen uitmaken van het gezinsleven. Ze gaan goed samen met kinderen en andere huisdieren - vooral als ze hiermee zijn opgegroeid. Het is belangrijk dat de training consistent en autoritair is, anders zal uw hond de dienst gaan uitmaken. Laat ze zo vroeg mogelijk kennismaken met nieuwe mensen en honden om ervoor te zorgen dat ze zich tot fijne honden ontwikkelen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar de Picardische herdershond mee te maken kan krijgen zijn onder andere heupdysplasie, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies) en andere oogproblemen.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 13 jaar
 • Gewicht ca.: 23 - 32 kg
 • Hoogte: 53 - 66 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: eens per week
 • Stad of land: Land
 • Minimale woonoppervlakte: klein huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Maat: Medium
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Picardische herdershond afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Picardische herdershond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.