Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Shih tzu

Een mooie kleine shih tzu die zijn grote, borstelige staart laat zien Een GorGeoonze kleine shih tzu, pronkt met zijn prachtig verzorgde vacht Een schattige kleine shih tzu puppy die netjes op de vloer zit Een volwassen en Goed gemanierde kleine shih tzu die netjes zit Een volwassen shih tzu met een korte, puppyachtige vacht en flaporen Een nieuwsgierige kleine shih tzu wachtend op een commando Een prachtige, kleine shih tzu die pronkt met zijn mooie witte vacht en smerige baard Een shih tzu met een mooie, lange vacht die op een rots ligt Een shih tzu met een grote pluizige vacht, pronken met zijn smerige baard Een shih tzu met een ongelooflijk lange vacht die pronkt met zijn mooie, korte poten Een mooie, kleine shih tzu die zijn hoofd uit het kreupelhout steekt Een lieve kleine shih tzu met een ongelooflijk verzorgde witte vacht Een jong volwassen shih tzu met een mooie, kleine, bruine baard ontspannen op de bank Een volwassen shih tzu die geduldig zit te wachten op wat aandacht

Geschiedenis


Er wordt aangenomen dat de shih tzu is ontstaan in China waar het een hoog aanzien had. Het ras was gerelateerd aan het Boeddhisme en werd de leeuw-hond genoemd. Vermoedelijk werd deze hond voor het eerst gefokt in Tibet aangezien het sterk lijkt op de tibetaanse terriër/lhaso apso. Er wordt wel gezegd dat het ras tot stand werd gebracht door de pekingees te kruisen met de Lhaso apso. Hoewel de shih tzu aanvankelijk tot dezelfde rascategorie als de Lhaso apso werd gerekend, werd de shih tzu met zijn bredere kop later apart geshowd. De shih tzu is een populaire gezelschapshond.

Gedrag


De shih tzu is een levendige, speelse en aanhankelijke schoothond, maar laat u niet voor de gek houden. Deze honden komen voor zichzelf op als dat nodig is. Ze zijn graag in de buurt van mensen en brengen met plezier de dag slapend op uw schoot/bed/bank door. Het zijn ideale gezelschapshonden die vriendelijk zijn tegen andere honden, huisdieren en onbekenden. Ze zullen graag spelen met respectvolle kinderen al kunnen de reuen soms wat snauwerig zijn. Ze vinden het heerlijk om op een zacht kussen te slapen en u zult ze regelmatig aantreffen op uw bed. Het trainen van deze zeer traag lerende honden is een uitdaging, maar mogelijk met geduld. Met beloningen, snacks en een consequente aanpak komt u een heel eind. Shih tzus staan erom bekend moeilijk zindelijk te worden en het duurt veel langer dit uw shih tzu te leren dan andere hondenrassen. Vaak hebben ze een "hoe is dit in mijn voordeel?"-houding. Het zijn alerte en actieve honden die bij de deur staan te luisteren, al is dit niet vanwege hun waakhonden-instinct maar omdat ze graag nieuwe mensen leren kennen en aandacht krijgen. Shih tzus zijn heel geschikt voor kleinere woningen en hebben niet veel beweging nodig. Uiteraard moeten ze worden uitgelaten maar ze nemen genoegen met een wandeling in de buurt om vervolgens weer een power nap op uw schoot te doen. Ze kunnen niet goed tegen warm weer.

Omdat het een gezelschapshond is kunnen ze niet goed te lang alleen worden gelaten. Gebeurt dit wel dan kunnen ze vernielzuchtig worden en last krijgen van verlatingsangst. Begin vroeg met hun training om hieraan te werken. Als de vacht lang wordt gehouden heeft deze dagelijks verzorging nodig. Veel eigenaren kiezen daarom voor de 'puppy cut'. Ze kunnen last hebben van heupdysplasie, staar en gebitsproblemen.

Karakter


Shih tzus hebben een trots en blij karakter. Een fijn gezelschapshondje dat minder happerig is dan veel andere rassen met een vergelijkbaar uiterlijk. Ze vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en andere dieren. Dagelijkse hebben ze korte wandeling en speeltijd nodig, maar waar ze echt van houden is verwend worden en bij u op schoot in slaap vallen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar shih tzus mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere chondrodysplasie (botmisvorming), brachycephalic syndrome (ademhalingsmoeilijkheden), staar, progressieve retina atrofie, glaucoom, nierziekten, blaasstenen, allergieën, intervertebral disc disease (druk op de ruggengraat wat kan leiden tot verlamming), patella luxatie (knieschijfontwrichting), heupdysplasie (CHD) en bloedstollingsziekte.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 10 - 16 jaar
 • Gewicht: 4 - 7,2 kg
 • Hoogte: 20 - 28 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: lang - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: gezelschapshond
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: Medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Shih tzu afbeeldingen

Shih tzu zittend op de bank.
Shih tzu ligt
Shih tzu wordt uitgelaten
Siësta in de middag
Gewoon onze ogen laten rusten
Ze kan niet zonder mij naar buiten - ik verstop me in haar jas
Paul's baby foto
Ik hou van mijn zus Millie
Ga je mijn buik kietelen?
Millie en Shui rusten uit
Kun je me zien - mijn naam is Shui
Mijn moeder en ik op de bank
Tijd om op te staan!
Etenstijd?
Mijn broer en ik

Recente beoordelingen voor Shih tzu


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.