Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vlinderhondje

Een pluizige papillon met een Goed verzorgde vacht Een papillon genietend van een rustpauze op een comfortabel bed Een smerige kleine papillon die kattenkwaad uithaalt Een alerte kleine papillon klaar voor plezier Een papillon die meer afbijt dan hij kan kauwen tijdens een wandeling Een schattige kleine papillon met vossenoren A GorGeous papillon genietend van de herfstbossen Een lieve kleine papillon met grote pluizige oren Een dappere papillon met een mooie pluizige vacht Een slimme knappe papillon met pluim oren

Geschiedenis


Het vlinderhondje, ook épagneul nain continental (continentale dwergspaniël) en papillon genoemd, is een Frans-Belgisch hondenras. Het ras wordt geclassificeerd als toy spaniël en was zeer geliefd bij hofdames. Schilderijen waarop deze honden zijn weergegeven gaan terug tot de dertiende eeuw. Het vlinderhondje heeft zijn naam te danken aan zijn 'vlinder' oren. Honden met staande oren en hangende oren ('phalene' - nachtvlinder - genoemd) komen voor binnen hetzelfde nestje. Het nachtvlinderhondje wordt minder vaak gezien dan het vlinderhondje, al komen ze steeds vaker voor. Gefokt als gezelschapshond en klein genoeg voor de hofdames om te dragen.

Gedrag


Het vlinderhondje is een actief, vriendelijk en enthousiast ras, dat graag in de buurt van mensen is een het liefst in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze kunnen goed omgaan met andere honden, katten en kinderen en lijken het altijd druk met iets te hebben. Als er iemand aan de deur staat zullen ze blaffen, maar ze zijn vriendelijk tegen onbekenden die in hun huis komen en tijdens het wandelen. Het zijn mensenhonden maar geen typische schoothonden. Ze hebben hun eigen ruimte nodig en zullen met u komen knuffelen als ze daar zelf zin in hebben.

Vlinderhondjes kunnen goed worden getraind en leren graag. Omdat ze snel trucjes leren en hun eigenaren graag behagen is het trainen van deze honden vrij eenvoudig. Hierbij helpt een positieve aanpak, al leren ze sowieso graag en houden ze van aandacht. Over het algemeen luisteren ze goed naar het commando 'hier'. Net als veel kleine honden hebben ze een enorme persoonlijkheid en zullen ze hun mannetje staan tegen veel grotere honden. Door ze deel te laten nemen aan puppycursus zullen ze leren hoe ze zich rond andere honden moeten gedragen.

Het vlinderhondje heeft een gemiddeld tot hoog energielevel, waaraan tegemoet kan worden gekomen met een dagelijkse wandeling en een stevige speelsessie in huis. Ze verkennen graag hun omgeving maar blijven doorgaans bij u in de buurt. Ze zijn goed in obedience training en agility waarmee ze bovendien hun energie kwijt kunnen.

De vrij lange vacht van het vlinderhondje heeft verzorging nodig, maar meestal is het voldoende om ze regelmatig te kammen. Ze hebben zelden een bad nodig en hebben geen sterke hondengeur. Om te voorkomen dat de vacht op de oren van het nachtvlinderhondje gaat klitten, kan het nodig zijn om dit te trimmen.

Zoals veel kleine honden kan het vlinderhondje last hebben van patella luxatie en progressieve retina atrofie.

Karakter


Vlinderhondjes hebben een opgewekt, levendig en intelligent karakter. Als u een rustige schoothond zoekt is deze levendige, speelse hond misschien niet geschikt voor u. Wel is het vlinderhondje een uitstekende metgezel. Ze zijn beleefd tegen onbekenden en andere honden, hoewel vroege socialisatie ertoe zal bijdragen dat ze zich tot evenwichtige dieren ontwikkelen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar het vlinderhondje mee te maken kan krijgen zijn onder andere progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies wat tot blindheid kan leiden), staar, andere oogproblemen, hartziekten, patella luxatie (knieschijfontwrichting), spijsverteringsaandoeningen, bloedstollingsziekte, allergieën en erfelijke doofheid.

Rasinformatie


 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 11 - 15 jaar
 • Gewicht: 3,6 - 4,5 kg
 • Hoogte: 20 - 28 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
 • Rastype: schoothondje
 • Formaat: Small
 • Energieniveau: hoog

Vlinderhondje afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Vlinderhondje


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.